In urma cu cateva zile, Ministerul roman de Externe anunta, in termenii unui comunicat, ca Ucraina a decis suspendarea lucrarilor hidrotehnice de constructie a controversatului canal de navigatie pe bratul Bastroe al Dunarii. Vestea a bucurat, ea fiind salutata inclusiv de presedintele Traian Basescu, care i-a trimis o scrisoare de multumire colegului sau de la Kiev, Viktor Iuscenko. Figurand printre subiectele indragite de presa ucraineana, gata oricand sa critice Romania pentru cate-n luna si in stele, de data aceasta, nici o reactie din partea ziaristilor. Ciudat!

Desigur, ziaristii au altele acum pe cap: criza politica, rezolvata si nu prea, le fura intreaga atentie. Totusi, Bastroe nu putea fi ignorat. De fapt, nici nu a fost. Dar, contrar asteptarilor, nici un cuvant despre oprirea lucrarilor in Delta Dunarii. Se poate spune ca dimpotriva. Astfel, intr-un articol de ieri, publicatia electronica "Forum" informa, printre altele, ca "organizatiile ecologice independente au sustinut punctul de vedere al comisiei de state pentru expertizare care a cerut trimiterea proiectului Bastroe la definitivare". Nici o vorba despre inchiderea santierului. Desigur, poate in zona nu se mai sapa, nu se mai largeste calea de navigatie.

Dincolo de orice aspecte strict politice sau exclusiv economice, este nevoie si de bani. De prin aprilie, oficialii ministerului Transporturilor de la Kiev, care gestioneaza acest dosar si incaseaza veniturile realizate din tranzitarea canalului, s-au tot plans pe la unii si pe la altii ca nu mai au buget. Ulterior, s-a aflat ca bani s-au gasit si ca, foarte curand, visteria institutiei mentionate va primi 45,55 milioane de hrivne pentru "lucrari de intretinere a canalului si construirea unui dig in cadrul proiectului Dunare-Marea Neagra".

Intr-un articol datat 22 septembrie, tot presa electronica preciza ca, "la rugamintea presedintelui Radei Supreme, Vladimir Litvin, premierul Iulia Timosenko a semnat Hotararea Cabinetului de ministri nr.528, prin care au fost transferate anumite fonduri financiare catre firmele oligarhului ucrainean Viktor Pinciuk, ginerele fostului presedinte Leonid Kucima". Si ce-i cu asta? Una dintre companiile lui Pinciuk, pe numele ei "Ucrainski farvater", a comandat, alaturi de "Delta Lotman", acest canal pe Bastroe. Deci un interes direct. Si este greu de presupus ca un intreprinzator de talia lui Pinciuk - unul dintre cei mai bogati oameni din Ucraina - va renunta asa de usor la proiect. Dupa toate probabilitatile, in acest moment, la canal nu se lucreaza. Intrebarea este daca nu e decat o pauza determinata de anumite calcule politice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.