Liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay, a fost acuzat penal in statul Texas. El este primul lider din Camera Reprezentantilor pus sub acuzatie penala de mai bine de un secol.

Acuzatiile se refera la o schema de finantare a campaniei electorale republicane si alaturi de el mai sunt acuzati si doi asociati ai sai. El este anchetat pentru colectare ilegala de fonduri si pentru distribuirea fondurilor primite de la companii private catre politicieni republicani, prin intermediul unui grup de presiune politica pe care-l conduce. John Colyandro, fostul director executiv al comitetului de actiune politica din Texas - care este finantat de DeLay - si Jim Ellis, presedintele comitetului politic national al acestuia, au fost si ei pusi sub acuzare alaturi de Tom DeLay.

Daca va fi gasit vinovat, el risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 2 ani si o amenda penala de pana la 10.000 de dolari. Tom DeLay a anuntat ca se retrage temporar din post pentru a raspunde acuzatiilor, dar a declarat de la bun inceput ca este nevinovat. "Apararea mea in acest caz nu va fi tehnica sau juridica. Va fi categorica si absoluta. Sunt nevinovat. Procurorul Ronnie Earle si personalul sau stiu acest lucru si le voi dovedi", a declarat DeLay, adaugand ca politicianul democrat care il acuza este "un fanatic".

Regulamentul Partidului Republican prevede ca nici un lider pus sub acuzatie nu-si poate pastra functia atata vreme cat nu se clarifica acuzatiile respective. Tom DeLay este unul dintre principalii colectori de fonduri electorale pentru presedintele Bush si este considerat a fi un politician foarte influent. Partidul Republican a anuntat ca succesorul temporar al lui Tom DeLay in fruntea grupului parlamentar republican din Camera Reprezentantilor va fi Roy Blunt.

Acest nou scandal ar putea avea efecte neplacute asupra presedintelui George W. Bush, care se confrunta deja cu cel mai scazut nivel al popularitatii sale. DeLay avea o influenta enorma in Camera Reprezentantilor, reusind sa impuna agenda republicanilor.

Inculparea sa nu a fost chiar o surpriza. Un procuror din Texas, care ancheteaza finantarea unei campanii electorale din 2002, a pus deja sub acuzare mai multi colaboratori ai sai. DeLay insusi a primit, in ultimele luni, cateva "mustrari" de la Comisia de etica a Camerei, pentru relatiile sale dubioase cu diferite grupuri de influenta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.