Apropiatii Casei Albe au primit contracte pentru refacerea zonelor distruse

Mai multe companii americane suspectate ca au legaturi stranse cu Casa Alba si cu Partidul Republican se afla sub lupa anchetatorilor pentru ca ar fi primit contracte importante, finantate de stat, in proiecte de reconstructie a zonelor devastate de uraganul Katrina in urma cu o luna, scrie cotidianul britanic "The Times".

Richard Skinner, inspector general al Departamentului de securitate interna, a declarat ca se investigheaza modul in care mai multe companii au primit contracte fara licitatie dupa ce Congresul a deblocat un fond de 62,5 miliarde de dolari pentru ajutoarele de urgenta si operatiunile de reconstructie in zonele distruse de uragan.

Cel mai mare astfel de contract este cel acordat companiei AshBritt, din Florida, care are legaturi cu guvernatorul republican de Mississippi, Haley Babour. Compania, care a primit 568 de milioane de dolari pentru a curata malul si deseurile lasate in urma de Katrina, a platit in prima jumatate a anului in jur de 40.000 de dolari companiei de lobby Barbour Griffith&Rogers din Washington, al carei cofondator este Barbour, fost presedinte al Comitetului national republican, relateaza ziarul britanic.

Contracte fara licitatie pentru Bechtel si Halliburton

Datele stranse de investigatori arata ca peste 80% din contractele in valoare de 1,5 miliarde de dolari, care au fost deja semnate, au fost acordate fara licitatie sau in conditii dubioase, cu un numar redus de competitori. Unei alte companii, Shaw Group, i-au fost date doua contracte in valoare de 100 de milioane de dolari, de asemenea fara licitatie. Compania este unul dintre clientii firmei de lobby a lui Joe Allbaugh, fost sef al Agentiei federale pentru situatii de urgenta si managerul campaniei electorale din 2000 a presedintelui Bush. Allbaugh neaga orice implicare in procesul de acordare a contractelor. Companiile Fluor Corporation si Bechtel, importanti finantatori ai republicanilor, au primit, de asemenea, contracte pentru asigurarea de adaposturi temporare pentru sinistrati.

Kellogg Brown&Root, o filiala a Halliburton, compania condusa Dick Cheney inainte de a deveni vicepresedintele Statelor Unite, a fost desemnata sa efectueze lucrarile de reparatii la constructiile navale din zona Golfului Mexic. Anul trecut, firma primise un contract cu acelasi obiectiv, din partea Pentagonului.

Ajutor pentru silicoane

Auditorii Pentagonului se tem ca angajatii federali au abuzat de cardurile speciale emise de guvern a caror limita de credit a crescut de 100 de ori dupa trecerea uraganului Katrina, asa incat au deschis o ancheta pentru a investiga cum au fost cheltuiti banii publici. La cererea presedintelui Bush, limita de credit a acestor carduri, de care beneficiaza 250.000 de functionari federali, a crescut de la 2.500 $ la 250.000 $, in vederea acoperirii pagubelor provocate de uragan. Temerile ca banii au fost cheltuiti in alte scopuri sunt justificate de faptul ca, acum cativa ani, o ancheta a scos la iveala ca angajatii federali folosisera cardurile pentru jocuri de noroc, prostituate sau implanturi cu silicon.

Se cauta tapi ispasitori

La exact o luna dupa trecerea uraganului, situatia din New Orleans este in continuare haotica. Cea mai mare parte a orasului este in continuare pustie, iar operatiunile de cautare a mortilor nu s-au incheiat inca. Ultimul bilant vorbea de 1.124 de morti, multi inca neidentificati. In acest timp, autoritatile par mai preocupate de gasirea unor vinovati. Seful politiei din New Orleans, Eddie Compass, si-a dat demisia marti, dupa ce a fost acuzat ca fortele din subordinea sa au esuat lamentabil in misiunea lor, scapand cu totul de sub control situatia din oras. Fostul director al Agentiei pentru situatii de urgenta, Michael Brown, care a demisionat recent, a fost aspru criticat in cadrul unei audieri in Congres.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.