Parlamentul European (PE) a respins marti o initiativa sustinuta de mai multe tari UE, care cer inregistrarea datelor privind convorbirile telefonice si corespondenta prin e-mail, pentru combaterea terorismului si a crimei organizate. PE a aprobat un raport al care ridica semne de intrebare in privinta acestei masuri si a compatibilitatii ei cu respectul fata de viata privata si Conventia europeana a drepturilor omului.

Inca din luna aprilie, Franta, Irlanda, Suedia si Marea Britanie cer ca operatorii de telecomunicatii sa stocheze, timp de 12 pana la 36 de luni, toate datele privind mesajele SMS si e-mail precum si registrele convorbirilor telefonice - fara continutul acestora - in scopul combaterii mai eficiente a terorismului. Dupa atacurile din iulie de la Londra, presedintia britanica a UE si-a intarit si mai mult eforturile pentru aplicarea acestui proiect, insa initiativa, botezata deja proiectul "Big Brother", are opozanti importanti. In numele dreptului la viata privata si intimitate, organizatiile pentru apararea drepturilor omului, oficialii europeni insarcinati cu protectia informatiilor, dar si state membre UE, ca Germania sau Finlanda, au respins proiectul britanic.

Disensiunile dintre membrii UE au determinat Comisia Europeana sa formuleze la randul ei o propunere de compromis care prevede stocarea informatiilor doar 6-12 luni. Proiectul Comisiei poate fi respins de PE pe baza principiului codeciziei. Cu toate acestea, hotararile Comisiei si PE in acest caz pot fi ocolite, tarile membre putand, cel putin teoretic, sa aplice "proiectul Big Brother" prin acorduri de cooperare judiciara interguvernamentala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.