Dialogul celor trei religii monoteiste: crestinism si religiile islamica si mozaica reprezinta conditia esentiala pentru obtinerea pacii in lume - sunt convinsi reprezentantii Vaticanului, dar si ai celorlalte religii, prezenti in aceste zile la mega-conferinta "Nostra Aetate astazi - reflectii dupa apelul sau in favoarea unei noi ere de raporturi inter-religioase". In desfasurare pana pe 28 septembrie la Universitatea Pontificala Gregoriana din Roma, conferinta celebreaza implinirea a 40 de ani de la declaratia Conciliului Vatican II "Nostra Aetate", document crucial care reevalueaza dialogul dintre Biserica Catolica si celelalte religii.

"Respectul" - este de parere monseniorul Michael Fitzgerald, presedintele Consiliului Pontifical pentru Dialog Inter-religios - reprezinta cuvantul-cheie al declaratiei "Nostra Aetate". Atitudine de respect (care a caracterizat, de altfel, pontificatele unui Ioan Paul al VI-lea sau Ioan Paul al II-lea) pentru persoanele care impartasesc un crez religios diferit, intrucat "exista lucruri bune si adevaruri profunde in toate traditiile religioase".

Dialogul, in viziunea inaltului prelat al Sfantului Scaun, contrar unei viziuni habotnice comune, nu presupune sacrificarea identitatii noastre crestine si catolice pentru a ameliora raporturile cu ceilalti: "Dialogul dintre religii nu distruge adevarul esential al credintei noastre crestine: intruparea lui Dumnezeu pentru a mantui oamenii, ci, dimpotriva, reliefandu-l si mai mult. Diferentele dintre religii, de fapt, ne fac sa descoperim si mai mult ceea ce este valoros in propria credinta".

Desi in multe parti ale lumii convietuirea este inca dificila, raporturile dintre crestini si musulmani au inregistrat insemnate progrese. Insa, pentru realizarea unui autentic dialog, avertizeaza Fitzgerald, "trebuie inlaturate tensiunile si temerile in legatura cu religia musulmana, fiind inerenta crearea unor raporturi de incredere reciproca." Monseniorul pare a nu fi dat o importanta speciala faptului ca, in pofida participarii numeroase a reprezentantilor tuturor religiilor, exponentii musulmani sunt putin numerosi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.