Serviciul Vamal al Federatiei Ruse a stopat emiterea de timbre documentare impozitare pentru exportatorii moldoveni de alcool. Aceasta miscare semnaleaza, dupa parerea analistilor, ca razboiul nedeclarat al Kremlinului impotriva refractarului presedinte al Moldovei, Vladimir Voronin, s-a escaladat.

Primele zvonuri despre intarzierea emiterii timbrelor documentare au aparut la mijlocul saptamanii trecute. "Nu am primit timbre documentare din Rusia, de o saptamana", a afirmat pentru ziarul Kommersant Igor Pantia, director al vinariei Zurbeni din Moldova. "Cred ca avem timbre pentru inca cateva zile. Apoi, vom stopa productia. Tot ceea ce producem pleaca in Rusia, astfel incat munca noastra nu ar mai avea nici un sens".

Aproape toti producatorii de alcool din Moldova se confrunta cu probleme similare, dat fiind ca 85% din vinul Moldovei este exportat in Rusia. Dupa cum a aratat Gheorghi Kozuba, sef al Uniunii Moldovenesti a Exportatorilor de Vin, "daca Serviciul Impozitar Rusesc nu reincepe emiterea de timbre, ne vom afla cu totii in pragul falimentului".

Razboi comercial nedeclarat

"Emiterea de timbre nu a fost intrerupta ci a devenit mai echilibrata", a spus Piotr Kanighin, Presedinte la Vinnii Mir Holding, adaugand ca Serviciul Federal Impozitar nu emite timbre pentru toti importatorii din CSI, dat fiind ca noile timbre sunt introduse de la 1 iulie 2006 si ca anumite companii au comandat dintr-o data 50-100 de milioane de timbre.

Supozitia lui Kanigin nu este, insa, sustinuta de nici o dovada pe piata. De exemplu, marii importatori de vodca ucraineana nu intampina nici o problema cu primirea timbrelor. In plus, se pare ca importatorii din Moldova sunt singura parte afectata, ceea ce i-a determinat pe jucatorii pietei sa presupuna ca intre Rusia si Moldova a reizbucnit un razboi comercial nedeclarat. Motivul principal este schimbarea evidenta a orientarii Moldovei catre Occident, la care se adauga incercarea de sustragere de sub controlul Moscovei si amenintarea de a alunga trupele rusesti din Transnistria.

La jumatatea drumului

Daca Rusia va apela la solutii extreme, nu doar Moldova, ci si numeroase intreprinderi rusesti vor suferi pierderi - jumatate din vinul furnizat Rusiei de Moldova (60% din consumul tarii) este imbuteliat direct in Rusia. In plus, numeroase vinarii din Moldova se afla, de fapt, in proprietatea unor oameni de afaceri din Rusia.

Expertii cred ca Moldova va fi de acord sa se intalneasca cu reprezentantii Rusiei la jumatatea drumului. Potrivit lui Serghei Zivenko, presedinte al TPG Kristall, o data ce Moldova va indeplini sarcinile care i se pretind, vinurile ei vor curge din nou pe pietele Rusiei


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.