Citand inalte surse militare, cotidianul "The Observer"sustine ca Londra si Washingtonul au elaborat deja strategia retragerii din Irak. Premierul britanic Tony Blair a fost nevoit din nou, ieri, sa nege zvonurile referitoare la o retragere a Marii Britanii din Irak, care ar putea incepe in 2006. In conditiile in care cei 8.500 de militari britanici aflati in Irak sunt tot mai vizati de atacurile insurgentilor, cand numarul celor ucisi se apropie de 100, iar sondajele indica faptul ca majoritatea britanicilor doresc intoarcerea acasa a soldatilor, o noua dezvaluire a saptamanalului londonez "The Observer" a incins si mai mult spiritele pe aceasta tema.

Publicatia vorbea despre existenta unor planuri detaliate de retragere, intocmite de comandantii militari de la Londra in acord cu cei de la Washington, planuri care prevad revenirea primelor contingente in mai 2006. Citand inalte surse militare, "The Observer" nota ca exista un program foarte amanuntit al dezangajarii militare a fortelor multinationale, ale carui prime etape ar urma sa intre, fara indoiala, in vigoare la scurt timp dupa alegerile din decembrie.

Potrivit acelorasi surse, Marea Britanie a informat deja Japonia "in particular" in legatura cu proiectul sau de incepere a retragerii din sudul Irakului in luna mai a anului viitor, o decizie ce ar face imposibila mentinerea in sector a celor 500 de militari niponi stationati acolo in momentul de fata.

Speculatiile pe tema viitorului fortelor britanice in Irak s-au intensificat dupa incidentul de zilele trecute, cand armata britanica si-a recuperat cu forta doi dintre oamenii detinuti de politia irakiana din Basra, principalul oras din sudul tarii din Golf. Sambata, circa 10.000 de oameni au manifestat, la Londra, in favoarea retragerii din Irak.

Fara sa dezminta explicit existenta unor planuri de retragere din Irak, Tony Blair a negat ca s-ar fi stabilit o data fixa pentru aceasta retragere. Intr-un interviu acordat BBC, premierul britanic a admis, ieri, ca "ferocitatea insurgentei irakiene l-a luat prin surprindere", insa a insistat ca militarii britanici vor ramane in Irak "cata vreme va fi nevoie de ei". "Nu a fost stabilita nici o data arbitrara" pentru retragere, a declarat Blair.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.