Razboiul civil intre israelieni e mai aproape ca oricand

Guvernul nou al Israelului e inca in chinurile nasterii, dar sefii colonistilor evrei din Gaza si-a chemat ieri armata la lupta impotriva acestui "Guvern tradator". A devenit limpede ca in momentul constituirii unui Guvern de uniune nationala, care ii va asigura lui Ariel Sharon o majoritate in Guvern si in Knesset (Parlamentul israelian), premierul va declansa operatiunea de separare de palestinieni. Adica va ordona evacuarea coloniilor din Gaza si retragerea din aceasta zona palestiniana. In prima faza vor fi evacuate si patru-cinci colonii din nordul Cisiordaniei. "Armata" colonistilor e formata din circa 200.000 de evrei care isi au casele sau lucreaza in asezarile intemeiate de Guvernele israeliene pe teritoriile palestiniene, dupa "Razboiul de sase zile" (1967) si "Razboiul de Yom Kippur" (1973). Palestina independenta si suverana, care a devenit o realitate virtuala in discursurile politice ale presedintelui american George W. Bush si chiar ale premierului israelian Ariel Sharon, nu poate lua fiinta fara evacuarea majoritatii coloniilor. E un moment teribil de greu pentru societatea israeliana.

Dupa ce decenii in sir a existat intoxicarea generala precum ca aceste colonii asigura securitatea tarii, dupa ce zeci de mii de copii si tineri, care s-au nascut si au crescut pe acele pamanturi, au fost convinsi de opera sionista si patriotica a colonizarii, vine acum Guvernul si-i sileste sa-si paraseasca locuintele si pamanturile transformate din pustiuri si mlastini in mici paradisuri roditoare. Un lider al colonistilor evrei din Gaza, Pinhas Walerstein, a trimis duminica o telegrama colonistilor, chemandu-i sa se opuna ordinelor de evacuare, cu riscul de a ajunge la inchisoare. E o chemare fatisa la revolta impotriva autoritatilor statului. Pinhas Walerstein nu a urcat singur pe baricada. Toti sefii coloniilor din Cisiordania si Gaza au contrasemnat aceasta incitare la revolta.

Stabilitatea Israelului, in pericol

Conducatorii colonistilor il acuza pe prim-ministrul Ariel Sharon de "tradare". Ei sustin ca "Planul de separare de palestinieni" si evacuarea coloniilor trebuia aprobat sau respins printr-un plebiscit.

Presat din toate directiile, grabit, prost sfatuit, Ariel Sharon a crosetat "Planul de separare" pe ascuns si cu o prudenta care i-a enervat pe toti, prieteni si adversari laolalta. Acum insa el a decis definitiv, si de aceea avea nevoie de un Guvern de uniune nationala. Impreuna cu Partidul Muncii premierul va putea sa-i infrunte pe colonisti si sa inceapa evacuarea. Daca vreun smintit extremist evreu nu-i va curma viata. Apelul la revolta al lui Pinhas Walerstein a socat opinia publica israeliana. Analistii politici si militari considera ca nu mai e vorba de discutii ideologice sterile, ci de o actiune extremista, care poate duce la un razboi civil. Colonisti inarmati impotriva armatei israeliene, evrei contra evrei. Prefigurand ce ne asteapta, ieri, colonistii au distrus jeepul comandantului unitatii care pazeste colonia Itzaar si au taiat conductele care ii aprovizioneaza cu apa pe soldati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.