Popularitatea presedintelui si a ministrului sau sunt in scadere * Bush recunoaste un succes "partial" in Irak

La cateva zile dupa ce s-a dovedit ca secretarul Apararii al SUA nu semna personal scrisorile de condoleante trimise familiilor soldatilor americani cazuti in lupta, presa americana pare sa-l fi transformat pe Donald Rumsfeld in inamicul public numarul unu. Doua sondaje realizate de "USA Today" si CNN arata ca 52% dintre americani doresc demisia lui Rumsfeld si ca a scazut cota de popularitate a presedintelui Bush la 49%, ceea ce reprezinta prima scadere de acest fel a unui presedinte la o luna de la realegerea sa. Intr-un alt sondaj, realizat de "Washington Post" si televiziunea ABC, un numar record de americani, 56%, considera ca interventia in Irak nu trebuia sa fi avut loc, in vreme ce 58% apreciaza ca Irakul nu este pregatit pentru alegerile din ianuarie.

Nemultumirile publicului au fost reflectate de opiniile dure legate de felul in care se desfasoara campania si mai ales de prestatia lui Rumsfeld, exprimate de o serie de parlamentari, deopotriva republicani si democrati. Luni, in ultima conferinta de presa inaintea vacantei de Sarbatori, Bush si-a aparat ministrul ce are "suflet bun" si este o "fiinta careia ii pasa profund de soldati si sufera pentru pierderile provocate de razboi". Presedintele a respins toate acuzatiile de "insensibilitate" la adresa subalternului sau si i-a asigurat pe membrii Congresului ca se vor convinge de "valoarea realizarilor" ministrului in urmatorii ani. Incercand sa abata atentia de la Rumsfeld, Bush a pus succesul "partial" al pregatirii noii armate irakiene pe seama autoritatilor de la Bagdad.

El a gasit inadmisibil faptul ca unele unitati irakiene au iesit din lupta imediat ce s-au aflat sub focul inamicului. Guvernului irakian i s-a cerut sa faca mai mult pentru crearea structurilor de comanda ale noilor forte de aparare, despre care presa americana pretinde ca sunt folosite cu precadere pentru a face ordine in marile orase si ca nu sunt mai numeroase ca in noiembrie. Oricat a incercat sa prezinte realizarile Pentagonului ca fiind "in grafic", presedintele Bush a fost nevoit sa admita ca "fara indoiala, atacatorii au un efect", iar "masinile capcana care ucid copii sau distrug lacasuri religioase sunt instrumente de propaganda eficiente". Lista tapilor-ispasitori pentru dificultatile intampinate de americani in Irak a fost completata de Siria. Bush a acuzat Damascul ca intretine insurectia si a avertizat ca SUA nu exclud nici un mijloc de presiune daca sirienii "nu inteleg mesajul".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.