In timp ce compania petroliera rusa Iukos anunta ca va actiona in instanta si va cere daune si dobanzi tuturor partilor implicate in vanzarea la licitatie a filialei sale Iuganskneftegaz, presa rusa s-a lansat in cercetari pentru a afla care este identitatea misteriosului castigator, Baikalfinansgroup, care, contra sumei de 9,35 miliarde de dolari, a obtinut pachetul majoritar, tranzactia insemnand debutul desfiintarii gigantului petrolier rus.

Departamentul de Stat american a reactionat dupa licitatie, apreciind ca "gestionarea acestei afaceri ridica serioase ingrijorari in ce priveste lipsa de transparenta si independenta investitorilor rusi, a legilor fiscale si a tribunalelor". Aceasta afacere, a mai adaugat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Bucher, priveste reputatia Rusiei. Vanzarea Iukos va face obiectul unor noi discutii la ambasada americana din Moscova. Presedintele Dumei si parlamentarii rusi au reactionat ieri, precizand ca este vorba de o "afacere interna" rusa si "totul a fost facut dupa lege".
Un tribunal din Texas decisese la 16 decembrie suspendarea cu 10 zile a licitatiei, dar aceasta a avut loc asa cum hotarasera autoritatile ruse. Multe publicatii considera ca in spatele castigatorului licitatiei - la care masurile de securitate au fost fara precedent, cu caini politisti, detectoare de metale, agenti speciali la fiecare ascensor al cladirii - se afla cineva legat de interesele Kremlinului.

Marele favorit, gigantul rus gazier Gazprom, s-a retras de la licitatie, victoria revenind companiei Baikalfinansgroup, o firma-ecran, o necunoscuta in lumea afacerilor. Afacerea s-a pus la punct pentru a proteja interesele Gazprom de justitia americana, analistii estimand ca este vorba de un grup agreat de Kremlin si 99% din active vor sfarsi in portofoliul Gazprom. Baikalfinansgroup a fost inregistrata la 6 decembrie la o adresa din orasul rusesc Tver, unde functioneaza o carciuma populara "Londra", la aceasta adresa functionand alte 150 de societati, fara a fi insa vreo urma reala a existentei lor. Ieri, presa releva ca in spatele misterioasei companii se afla societatea petroliera Sourgoutneftegaz si printre conducatorii Baikalfinansgroup figureaza cadre ale acestei companii de stat, apropiata de Kremlin. De altfel, doua cadre ale Sourgoutneftegaz au participat la licitatie, dar au sters-o englezeste, si luni se si aflau in afara Rusiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.