ose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a pus in garda Europa ca, in actualele conditii ale globalizarii, nu va putea evita declinul economic daca tarile membre nu-si vor moderniza economia si a promis ca UE va lua masuri pentru diminuarea reglementarilor birocratice, care stanjenesc afacerile si incorseteaza cresterea economica. "Doreste Europa sa devina o victima sau sa fie jucator pe scena economica?", a intrebat el, pe un ton dramatic, la un briefing de presa.

Avertismentul a intervenit pe fundalul revizuirii de catre Fondul Monetar International a previziunilor economice pentru cele 12 tari din zona euro, declarand ca acestea sunt confruntate cu "un viitor foarte incert", pe masura ce pretul titeiului creste, iar valoarea dolarului scade ca urmare a uraganului Katrina, ceea ce se va rasfrange negativ asupra exporturilor europene si a cresterii globale.

In fata unor asemenea perspective, a accentuat Barroso, este mai important decat oricand ca Europa sa nu inoate impotriva curentului globalizarii, ci sa se inscrie in directia acestui curent. "Fie ca dorim sau nu, globalizarea este o realitate. Ea va avea loc cu Europa sau fara Europa", a spus presedintele Comisiei.

El a exprimat aceste considerente la capatul unui brainstorming, in formatie restransa, intr-un castel din sudul Belgiei. Potrivit lui Barroso, pentru Europa este mult mai urgent sa-si concentreze intreaga atentie asupra problematicii economice decat asupra incercarilor de a resuscita Constitutia UE, a carei respingere de catre Franta si Olanda a dat o lovitura procesului de intensificare a integrarii. Confruntata cu incetinirea cresterii economice si concurenta economica crescanda a Chinei si Indiei, Europa trebuie sa puna la frigider pentru urmatorii doi-trei ani chestiunea Constitutiei si sa se concentreze in schimb asupra supravietuirii economice. ,Europa s-a schimbat. Nu vom avea o Constitutie in viitorii ani. Trebuie sa acceptam acest lucru si sa mergem mai departe", a afirmat deschis Barroso.

Pentru a reimpulsiona cresterea economiei si a reduce rata ridicata a somajului, Comisia Europeana a propus un set de masuri reformiste, inclusiv reducerea birocratiei comunitare. Comisarul pentru industrie, GUnter Verheugen, urmeaza sa anunte saptamana viitoare eliminarea a circa 70 de proiecte de directiva ale Comisiei, fiind de asemenea in studiu reducerea imensului pachet legislativ (acquis-ul comunitar), care insumeaza nu mai putin de 80.000 de pagini. ,Trebuie sa recunoastem, cu umilinta, ca uneori am si gresit", a marturisit Barroso, partizan hotarat a liberalismului economic, adaugand: ,Nu dorim o Europa mediocra, defensiva, care cauta sa-si ascunda capul in nisip, pentru a evita realitatile secolului 21".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.