Ciclonul Rita ameninta sa inece Texasul cu valuri de peste 9 metri

Uraganul Rita a crescut spectaculos in intensitate, devenind ciclon de categoria a 5-a si indreptandu-se catre Golful Mexic cu vanturi de peste 281,5 km/h. Ieri, uraganul se afla in largul coastelor statului Texas si avansa cu viteza de 15 km/h, urmand sa atinga uscatul in noaptea de vineri spre sambata. In fata unei asemenea dezlantuiri a naturii, presa americana nu s-a sfiit sa caracterizeze Rita cu calificativul "monstru".

Avand in vedere forta uraganului, expertii avertizeaza ca, in dreptul coastelor, nivelul apelor oceanului ar putea creste cu 5,5 m, iar valurile ar putea depasi 9 m, nivel atins in timpul uraganului Katrina. Ieri deja, cu cateva zeci de ore inainte de sosirea uraganului, nivelul marii in zona golfului se ridicase cu 30 cm.

In Texas si Louisiana, statele aflate in calea Ritei, peste 1,3 milioane de oameni au primit ordin de evacuare obligatorie. Meteorologii estimeaza ca ar putea deveni cel mai puternic uragan care a lovit vreodata statul Texas, dar si unul dintre cele mai puternice inregistrate in istoria SUA. Categoria a 5-a este cea mai mare pe scara Saffir-Simpson si doar trei uragane din aceasta categorie au lovit pana acum SUA. O alta premiera e faptul ca teritoriul american nu a fost lovit niciodata de doua uragane de categoria 4 si 5 in acelasi sezon, Katrina, care la un moment dat ajunsese ciclon de categoria a 5-a, fiind retrogradata la 4 chiar inainte de a atinge coastele americane.

Evacuari in forta

In zona oraselor Galveston - Houston - Corpus Christi, circa 1,3 milioane de oameni au primit ordin de evacuare, la acestia adaugandu-se alti 20.000 de locuitori de pe coastele statului vecin, Louisiana. Cu lectia invatata dupa dezastrul umanitar din New Orleans, autoritatile au acordat o atentie speciala spitalelor si azilelor de batrani. Chiar si cei care au protestat, spunand ca nu vor sa plece, au fost luati pe sus si suiti in masini. Personalul militar din sudul Texasului a fost detasat catre nord, iar scolile, universitatile si cladirile de birouri au fost inchise.

Specialistii au avertizat ca orasul Houston ar putea fi serios afectat, aflandu-se exact in zona unde uraganul va lovi cu cea mai mare forta. Potrivit Centrului national pentru uragane, exista posibilitatea ca Rita sa-si mai schimbe usor traiectoria, aruncandu-se cu forta devastatoare asupra statului Louisiana, lovind inclusiv orasul New Orleans, devastat acum trei saptamani de trecerea Katrinei.

Rita ameninta rafinariile texane

Pretul petrolului a continuat sa creasca ieri, piata reactionand la informatiile potrivit carora uraganul Rita ameninta instalatiile petroliere din Golful Mexic, in conditiile in care activitatea unor rafinarii afectate de Katrina inca nu a fost reluata. Astfel, la New York, pretul titeiului brut, cu livrarea in noiembrie, a crescut ieri cu 96 de centi, ajungand pana la 67,76 de dolari pentru un baril. Dintre cele 26 de rafinarii din Texas, 18 sunt situate in zona Golfului Mexic. In total produc 4 milioane de barili pe zi, adica 23a din capacitatea de rafinare a SUA. Agentia internationala a energiei a anuntat ca va cere deblocarea resurselor energetice daca se va produce o ruptura in aprovizionare.

Consulul Romaniei la Houston - "Mi-am evacuat familia"

"Va fi urat", spune consulul onorific al Romaniei la Houston, Nicholas Florescu. Ca si alti locuitori ai orasului texan, el se pregateste de sosirea uraganului Rita.

Miercuri, Florescu si-a evacuat sotia si copiii, care au ajuns la Austin. "Acum, vremea e perfecta. Dar e doar linistea dinaintea furtunii", ne-a spus, ieri, prin telefon, Nicholas Florescu.

"Nu exista, ca in New Orleans, pericol de inundatii, dar nu vom avea curent si vor cadea copaci". Houston a mai fost lovit de tornade si uragane, dar a supravietuit, adauga el.

Consulul mai spune ca oamenii se pregatesc de uragan. Inclusiv, "ce ironie!", romanii evacuati din New Orleans, oras pe care Florescu l-a vazut pe viu dupa dezastru.

Cateva familii de romani si-au gasit adapost in orasul texan, dupa ce au ramas fara casele din New Orleans
Consulul onorific al Romaniei ramane deocamdata in Houston, de unde va pleca, probabil, in ultimul moment. "Totul este inchis aici, multi oameni au parasit orasul", ne-a mai spus Florescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.