Intr-un fel, o parte din vina pentru haosul politic instalat in Germania dupa alegerile parlamentare de duminica revine... americanilor.

O concluzie sugerata ieri de cotidianul "Wall Street Journal", in opinia caruia incurcatura creata dupa recentul scrutin este rezultatul partial al sistemului politic unic al tarii, sistem construit cu buna-stiinta de SUA dupa al doilea razboi mondial, pentru a preveni aparitia altui Hitler.

Un sistem care, explica publicatia citata, nu permite nici unuia dintre ministrii-cheie sa fie atat de puternic, incat sa impuna aplicarea de masuri impopulare, precum modernizare economica fara un amplu consens. Social-democratul Gerhard Schroder si crestin-democrata Angela Merkel se intalnesc astazi pentru a discuta formarea viitorului cabinet pe baza unei "ample coalitii", nici unul dintre cei doi adversari ideologici neavand majoritate. Aceasta repartizare confera prerogative unice premierilor de landuri germane si care, regulat, potrivi WSJ, recurg la dreptul lor de veto pentru a bloca planurile puterii executive sau ale camerei inferioare a parlamentului.

Varianta germana a federalismului, unde puterile centrale si regionale se dubleaza, iar guvernul central si cele ale landurilor intra frecvent in contradictii unii cu ceilalti, isi are originea in metoda gandita de armata americana pentru edificarea democratiei. Membru al conducerii americane a Germaniei postnaziste, generalul-locotenentul Lucius Clay raspundea de formarea noului Cabinet. De fapt, el primea indicatii din Washington si directive din partea Ministerului de Finante, toate sub titulatura "Program menit sa previna declansarea de catre Germania a altui razboi mondial".

Documentul sugera transformarea economiei locale intr-o ampla retea de ferme. Clay nu a mers asa departe, dar, pentru a complica lucrurile, a decis ca viitorii premieri ai guvernelor regionale trebuie sa dispuna de un plus de prerogative comparativ cu partidele nationale. Apoi, in timpul elaborarii Constitutiei, reprezentantii landurilor si-au asigurat dreptul ca, prin forta majoritatii, sa poata bloca demersurile guvernului federal. Este problema de care s-a lovit Schroder in tentativa lui de a-si impune planul de modernizare economica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.