Sinistratii din New Orleans, evacuati in Texas, sunt goniti din adaposturi de ciclonul Rita

La circa trei saptamani dupa devastatorul ciclon Katrina, furtuna tropicala Rita, care ameninta statele americane Texas si Louisiana dupa ce a lovit Florida si Cuba, a crescut in intensitate, devenind uragan de Categoria 4, potrivit Centrului national pentru uragane de la Miami. Ieri dimineata, viteza vanturilor antrenate de ciclon era 185 km/h, insa dupa doar cateva ore, viteza ajunsese la 217 km/h. Ochiul ciclonului se afla ieri in apele Golfului Mexic si se indrepta catre coastele statului Texas cu o viteza de 22 km/h.

Meteorologii au avertizat ca Rita ar putea lovi si statul Louisiana, deja devastat de ciclonul Katrina pe 29 august, fapt ce a determinat autoritatile din New Orleans sa suspende intoarcerea locuitorilor orasului si sa pregateasca o noua evacuare. Pentru a nu fi din nou acuzate ca nu au ajutat concret populatia sa paraseasca orasul, autoritatile au pregatit 500 de autocare, gata in orice clipa sa duca oamenii spre o zona mai sigura. Ca o ironie a sortii, peste 7.000 de persoane din Louisiana, care-si gasisera refugiu in adaposturile din statul vecin Texas dupa trecerea uraganului Katrina, au fost transferate in alte centre odata cu apropierea uraganului Rita. Circa 4.000 de refugiati care se aflau la Houston de doua saptamani au fost transferati in statul Arkansas, iar alti 3.000 au parasit orasul San Antonio, indreptandu-se catre Tennessee.

In Cuba, unde nu s-au inregistrat victime, ciclonul a determinat evacuarea a circa 230.000 de persoane, mai mult de jumatate din acestea din Havana. In marea statiune balneara Varadero, la 150 km de capitala cubaneza, 12.000 de turisti au fost condusi in adaposturi. In Florida a fost decretata ieri starea de urgenta, dupa ce 24.000 de case din sud au ramas fara electricitate, insa nu s-au inregistrat victime, nici pagube materiale semnificative, localnicii semnaland doar inundatii de mica amploare si geamuri sparte.

Criza de nume pentru uragane

Istoria denumirii uraganelor are cateva secole vechime. Pe vremuri, furtunile care loveau coastele Atlanticului erau botezate cu numele sfantului catolic celebrat in ziua in care avea loc catastrofa. Uraganul San Felipe, de exemplu, a lovit Puerto Rico la 13 septembrie 1876. Mai tarziu, s-a apelat la alte criterii, cum ar fi latitudinea sau longitudinea, insa metoda s-a dovedit a fi destul de greoaie.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, meteorologii din cadrul armatei SUA au inceput sa dea nume de femei furtunilor. In 1950, Organizatia mondiala de meteorologie (WMO) a aprobat botezarea uraganelor dupa un sistem alfabetic, folosind un cod radio militar, primul nume de acest gen fiind Able. In 1953, WMO a revenit la botezarea cicloanelor cu nume de femei, care insa nu trebuie sa inceapa cu literele q, u, x, y si z.
La protestele feministelor, in 1979, s-a hotarat sa se utilizeze si nume de barbati.

In fiecare an, Organizatia adopta un numar de 21 de nume pentru uragane, alternandu-se unul feminin cu unul masculin, iar denumirile sunt refolosite la sase ani. In cazul unui uragan devastator, numele respectiv este retras, iar WMO alege altul cu aceeasi litera.

Din cele 21 de nume alese in acest an pentru uraganele din Atlantic, 17 au fost deja folosite. Au mai ramas doar patru de utilizat pana la sfarsitul sezonului (Stan, Tammy, Vince si Wilma), iar specialistii se tem ca, daca se vor mai produce alte furtuni, vor fi nevoiti, pentru prima data in istorie, sa gaseasca alte nume.

"Daca se va intampla asa, vom apela la alfabetul grecesc si vom da nume cum ar fi Alpha si Omega", a spus Frank Lepore, purtatorul de cuvant al Centrului national pentru uragane, care propune WMO numele pentru uragane.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.