La reuniunea regionala a OMS de la Noumeea (Noua Caledonie, teritoriu francez din sudul Pacificului), tarile din Asia-Pacific au aprobat ieri o strategie de lupta contra maladiilor noi, cum este gripa aviara.

De la deschiderea lucrarilor, luni, amenintarea unei pandemii de gripa la om avand origine aviara domina reuniunea si, in fata agresivitatii virusului gripei aviare, H5N1, statele sarace din zona au cerut ajutor international.

Virusul H5N1 a lovit mai multe tari, printre care Cambodgia si Vietnam, unde au murit 60 de persoane care s-au aflat in contact cu pasari infestate, dar mutatia acestui virus care l-ar face contagios in randul oamenilor este considerata de specialisti ca fiind inevitabila. Statele Unite pledeaza pentru punerea in functiune a unui plan de actiune contra gripei aviare, avand in vedere ca un eventual virus umanizat al acestei gripe va trebui circumscris in cateva saptamani de la aparitie, in caz contrar fiind "imposibil de stavilit". Americanii si-au intensificat eforturile pentru a putea reactiona la o astfel de pandemie, care ar putea ucide doar in SUA peste 200.000 de oameni. Virusul H5N1 apartine aceleiasi familii patogene responsabile de gripa spaniola din 1918, care a facut peste 40 milioane de morti in lume.

Daca acest virus extrem de virulent sufera mutatii pentru a se transmite la oameni, o epidemie s-ar raspandi ca un val de pudra deasupra planetei prin intermediul transportului aerian de masa.
Expertii arata ca o pandemie gripala marcata de o mortalitate ridicata, asociata cu venirea unui nou virus, survine de trei sau patru ori pe secol, ei estimand ca mutatia H5N1 ar putea produce peste 100 milioane de morti, aceasta prima epidemie mondiala de gripa putand imbolnavi 20% din populatia globului.

Scenariile catastrofale releva ca impactul va depinde de virulenta virusului, detectarea sa in timp, izolarea si ingrijirea primilor bolnavi, ceea ce ar putea jugula epidemia, scop in care se fac simulari pe ordinatoare. Oricum, problema este ca va trebui sa existe un stoc de cel putin trei milioane de tratamente antivirale. Guvernul american a comandat in plan intern un nou vaccin experimental contra virusului H5N1 si prevede stocarea a 20 de milioane de doze de medicament antigripal.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.