Parlamentul ucrainean l-a respins, ieri, pe candidatul lui Victor Iuscenko la functia de prim-ministru, ceea ce demonstreaza influenta tot mai mica pe care o mai are presedintele in mediile politice din Ucraina, informeaza Reuters.

Iuri Iehanurov (foto), ar fi trebuit sa fie inlocuitorul Iuliei Timosenko, jumatatea frumoasa din cuplul portocaliu ajuns la putere in decembrie 2004. Iehanurov a obtinut voturile a 223 de parlamentari, din totalul de 450. Doar trei voturi i-au lipsit lui Iehanurov pentru a aduce linistea in cercurile prezidentiale. Iuscenko s-a despartit la inceputul lui septembrie de Iulia Timosenko, cea mai populara figura feminina din viata politica ucraineana din toate timpurile, si fara ajutorul careia, cel mai probabil, nu ar fi avut nici o sansa sa ajunga presedinte. El a avut de ales intre a ramane fidel vechii echipe din campanie si a inlatura guvernul Timosenko, acuzat de presa ucraineana de acte grave de coruptie. La randul sau, Timosenko a acuzat ceea ce a numit "grupurile de interese constituite in jurul lui Iuscenko", ca urmaresc controlul asupra economiei nationale.

Nu este inca foarte clar ce va face Iuscenko in continuare. Analistii considera ca optiunea cea mai probabila este de a forta inca o data candidatura lui Iehanurov, in speranta ca va reusi sa atraga, prin negocieri, cele trei voturi care i-au lipsit. A doua posibilitate ar fi prezentarea in Parlament a unui nou candidat, insa este greu de crezut ca o asemenea optiune ar avea mai multe sanse, atata timp cat candidatul poarta "marca Iuscenko". Votul de ieri din Executivul de la Kiev nu a fost un vot anti - Iehanurov, ci in primul rand un vot anti-Iuscenko. Presa ucraineana il vede pe Iehanurov mai degraba ca pe un tehnocrat, decat ca un politician de cariera, cu toate ca pana acum, a detinut functia de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, din estul Ucrainei, informeaza Ria Novosti. Iuscenko a cerut parlamentarilor sa "renunte la intrigi si la batalii politice fara sens" si sa aprobe candidatura lui Iehanurov, vorbind chiar despre un complot impotriva sa.

Scandalul politic la baza caruia a stat decizia lui Iuscenko de a o demite pe Timosenko il afecteaza cel mai mult chiar pe actualul presedinte, mai ales in perspectiva alegerilor parlamentare din martie, anul viitor. Ramas tot mai singur, Iuscenko a vorbit ieri despre "un plan cinic, care urmareste sa distruga guvernarea liberala din ultimele sapte luni". Disperat sa obtina cat mai multe voturi, Iuscenko s-a intalnit luni chiar cu Viktor Ianukovici, candidatul stangii comuniste la alegerile prezidentiale de anul trecut, pentru a cere acestuia voturi pentru Iehanurov. Votul de ieri reprezinta un test pentru Iuscenko, in perspectiva alegerilor din martie 2006. Presedintele portocaliu va avea de luptat in campania electorala atat cu stanga comunista cat si cu aripa reformatoare care l-a parasit, dupa ce a demis-o pe Timosenko. Pana atunci insa, Iuscenko trebuie sa ii convinga pe actualii alesi ai poporului sa-i acorde un vot de incredere lui Iehanurov, o misiune aprope imposibila in actualele conditii.

Sfarsitul crizei guvernamentale depinde de fostul sau aliat Iulia Timosenko, curtata in acest moment de toate fortele politice din Ucraina.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.