Partidele germane au continuat ieri discutiile in vederea formarii unui nou guvern, ipoteza "marii coalitii" intre conservatori si social-democrati dar fara Gerhard Schroder si Angela Merkel prinde tot mai mult teren, in detrimentul altor scenarii posibile.

Printre altele, cotidianul "Bild" specula ieri pe marginea unor afirmatii ale actualului cancelar, scriind ca Schroder ar fi dispus sa cedeze locul unui lider conservator daca Merkel s-ar retrage.

"Niciodata un cancelar nu s-a sacrificat intr-o asemenea masura pentru a permite formarea cabinetului. Schroder ar deveni o figura marcanta in istoria partidului", nota ziarul intr-un fel de argumentare a concluziei sale. In opinia publicatiei, SPD, ce dispune de 222 de mandate parlamentare fata de cele 225 ale CDU/CSU, s-ar multumi cu un rol de partener minoritar, daca crestin-democratii ar prezenta alt candidat decat Merkel pentru sefia executivului. Schroder a declarat in repetate randuri dupa alegeri ca vrea sa formeze guvernul pentru a continua politica sa de reforme, SPD subliniind, totodata, ca "o ampla coalitie" cu conservatorii ar fi posibila doar sub conducerea cancelarului in exercitiu.

Sa se retraga amandoi

In ochii cotidianului berlinez "Taz" (de stanga), "singura solutie ar fi ca cei doi pretendenti la cancelarie sa se retraga. Schroder va avea, in acest caz, posibilitatea de a o impiedica pe Merkel de a-i succede, triumfand pentru ultima data", estima ziarul citat. Intr-un fel de replica, publicatia "Der Tagesspiegel" amintea ca "zilele urmatoare vor arata, poate, ca nu este vorba numai despre o femeie. Este vorba despre toate femeile, care nu beneficiaza de increderea populatiei pentru a conduce Germania".

Fara raspuns

"Unde se va termina totul?", se intreaba "Berliner Zeitung". "O coalitie rosu-galben-verde (social-democrati, liberali, verzi) este departe de a fi obtinuta, desi nu este exclusa de FDP. Dar Schroder vrea marea coalitie sub carmuirea lui", regreta ziarul. Putine sanse pare sa aibe si o eventuala "coalitei jamaicana", intre conservatori, liberali si verzi. Pe acest fundal, Uniunea CDU/CSU a anuntat ca se va intalni maine cu social-democratii si liberalii pentru primele consultari in vederea identificarii unei iesiri din impas si formarii viitorului guvern. Este un prim pas concret. Mai ales ca timpul preseaza.

Cu siguranta, mediul de afaceri nu a anticipat o asemenea evolutie a lucrurilor. In general, putini germani par sa se fi gandit ca tara lor ar putea trece printr-o astfel de situatie, ce aminteste, de ce nu, de perioada premergatoare revolutiei portocalii din 2004. Fara indoiala, lucrurile nu vor ajunge aici, dar economia ar putea resimti oarecare disconfort din cauza incertitudinii politice. Sunt temeri exprimate de expertii si analistii in domeniu, ingrijorare confirmata, de altfel, de caderea indicelui ZEW - indicatorul de incredere in mersul economiei. Aceasta depreciere, explica Lorenzo Codogno de la Bank of America, "ilustreaza impactul dezordinii politice asupra marelui capital". In primul rand va avea de suferit, potrivit aceluiasi expert, "climatul investitional si reluarea cresterii economice".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.