Cunoscut drept „vinatorul de nazisti“ sau „constiinta Holocaustului“, Simon Wiesenthal a murit in somn, la locuinta sa din Viena, la virsta de 96 de ani, marti noapte.
Supravietuitor al mai multor lagare de concentrare naziste, Wiesenthal a contribuit decisiv, timp de peste 50 de ani, la aducerea in fata justitiei a peste 1.100 de criminali de razboi nazisti. Unul dintre cele mai spectaculoase succese ale sale a fost ajutorul acordat serviciilor secrete israeliene pentru descoperirea lui Adolf Eichmann, in 1960, in Argentina. Pe lista insucceselor lui Wiesenthal se numara doctorul Josef Mengele, cunoscut drept "ingerul mortii" de la Auschwitz. In pofida eforturilor lui Wiesenthal, Mengele nu a fost capturat si a murit in America de Sud.

La doi ani dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Simon Wiesenthal a infiintat Centrul evreiesc de documentare din Viena, iar in 1977, a contribuit la creare centrului care ii poarta numele, in Los Angeles. Aceasta institutie are drept principal obiectiv combaterea antisemitismului si rasismului. "Arhitect pina la cel de-al Doilea Razboi mondial, Simon Wiesenthal s-a nascut in 1908, in Ucraina, intr-o familie de negustori evrei. El a pierdut 89 de rude in timpul Holocaustului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.