Afirmatiile contradictorii ale liderilor de la Budapesta, care in ultimele zile fie au zugravit efectele catastrofice ale acordarii dublei cetatenii pentru etnicii maghiari din afara granitelor, fie au declarat ca un astfel de gest nu presupune sacrificii financiare, nu au reusit sa contureze niste optiuni clare in randul electoratului.

Conform unui sondaj realizat recent, 54% din persoanele cu drept de vot au declarat ca este posibil sa nu participe la referendumul din 5 decembrie, in mare parte pentru ca nu stiu care ar fi implicatiile concrete ale acordarii dublei cetatenii pentru maghiarii din afara Ungariei. 29% din subiecti au precizat ca vor vota in favoarea dublei cetatenii, iar 17% s-au pronuntat impotriva. Cu toate acestea, realizatorii studiului sunt de parere ca ungurii nu stiu inca foarte bine ce presupune in mod concret votul lor. In timp ce 25% dintre repondenti sustin ca cei care vor primi dubla cetatenie vor beneficia de aceleasi drepturi ca si locuitorii Ungariei, 25% au declarat ca habar nu au ce implicatii poate sa aiba o astfel de decizie. De asemenea, 60% au fost de parere ca etnicii maghiari din afara granitelor ar trebui sa primeasca un pasaport unguresc. Cei care vor vota cu "nu" la referendum se tem ca, dupa ce vor fi naturalizati, maghiarii din strainatate se vor muta in numar mare in Ungaria si ca acest lucru le va afecta in mod negativ nivelul de trai.

Se pare ca preferintele ungurilor au fost influentate in mare parte de preferintele lor politice. Sustinatorii partidului de opozitie, FIDESZ, au declarat in proportie de peste 65% ca au fost convinsi de argumentele liderului politic Viktor Orban (foto) si ca vor vota cu "da" la consultarea populara. Insa simpatizantii socialistilor si ai liberalilor aflati la guvernare au sentimente ceva mai contradictorii, pronuntandu-se in numar mai mare impotriva recomandarilor facute de premierul Ferenc Gyurcsany. Analistii sunt de parere ca aceste inadvertente intre convingerile persoanale si recomandarile venite de la partid ar putea determina o parte din electorat sa stea acasa pe 5 decembrie si sa considere ca este mai bine sa nu voteze deloc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.