Negocierile hexagonale privind ambitiile nucleare ale Coreii de Nord s-au incheiat cu un succes neasteptat.

Luni in zori, reprezentantii acestui stat au anuntat la Beijing ca Phenianul renunta la programele sale nucleare, in schimbul unor garantii de securitate si al livrarilor de carburanti.

Alaturi de cele doua Corei, la tratativele demarate cu aproape doi ani in urma au participat Japonia, China, SUA si Rusia. In tot acest rastimp, discutiile au batut, practic, pasul pe loc. Au existat si episoade dramatice, gravitatea divergentelor facand imposibila fixarea urmatoarei runde. Noaptea trecuta, cosmarul a luat sfarsit: in fata camerelor de luat vederi, cele sase delegatii si-au strans mainile, aplaudand reusita lor. Angajamentul nord-coreenilor de a abandona toate programele lor nucleare a deblocat situatia din acest dosar, dar acordul convenit mai trebuie pus si in aplicare. In shimbul acestei promisiuni, cei cinci mediatori urmeaza sa furnizeze Phenianului un ajutor energetic si garantii in materie de securitate. "Aceasta declaratie comuna reprezinta cea mai importanta reusita din ultimii doi ani", a anuntat seful delegatiei chineze, Wu Dawei. La randul lui, ministrul sud-coreean al unificarii, Chung Dong-Yung, a estimat ca e vorba despre un prim pas spre sfarsitul conflictului dintre cele doua Corei, ce dureaza din timpul razboiului rece. Mult mai cu picioarele pe pamant, seful negociatorilor americani, Christopher Hill, a avertizat ca doar aplicarea acordului are darul de a ameliora situatia. Totul depinde de noi, de ceea ce vom face in urmatoarele zile si saptamani", a atras el atentia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.