De la victimele afectate de tsunami-ul asiatic sau de uraganul Katrina pana la biserica din coltul strazii, americanii dovedesc ca sunt dispusi sa doneze bani.

Anul trecut, numai din astfel de fonduri s-au strans 250 miliarde de dolari. Drept care, Administratia Bush s-a gandit sa le ceara cetatenilor sa doneze bani pentru... reconstructia Irakului. Desi din taxele si impozitele platite, anul trecut au fost deja alocate 30 miliarde de dolari pentru irakieni. Pe site-ul de Internet unde sunt stranse donatiile este explicat foarte clar faptul ca, din ratiuni de securitate, nu vor fi publicate directiile donatiilor, adica nimeni nu va afla exact pentru ce a donat bani. In timp ce americanilor li se cere sa dea bani pentru reconstruirea unei tari distruse dupa ce soldatii americani au rasturnat regimul lui Saddam Hussein, un miliard de dolari a disparut fara urma din vistieria Ministerului Apararii de la Bagdad, "gaura" din cauza careia armata irakiana se lupta cu insurgentii cu arme ce seamana cu piese de muzeu.

"The Independent" il citeaza pe ministrul de finante, Ali Allawi, care s-a plans ziarului britanic de faptul ca disparitia banilor de la Aparare ar putea fi cel mai mare furt din istoria tarii. Banii, destinati initial antrenarii si dotarii cu echipamente a armatei irakiene, au fost transferati treptat in strainatate si au disparut. In schimb, irakienii s-au ales cu elicoptere sovietice vechi de 28 de ani, despre care producatorii sustin ca trebuiau casate la 25 de ani de la fabricatie. Apararea nu este singurul minister irakian de la care s-au furat fonduri. Ministerul Electricitatii, al Transporturilor si cel de Interne mai au "pagube" de alt miliard de dolari, ceea ce inseamna ca irakienii s-au furat pe ei insisi de aproximativ doua miliarde.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.