Alegatorii au adus CDU si SPD practic la egalitate, aruncand tara in criza

Germania a intrat intr-o perioada de criza ce s-ar putea prelungi chiar si dupa formarea unui nou guvern, in conditiile in care nici crestin-democratii condusi de Angela Merkel, nici social-democratii lui Gerhard Schroeder nu a obtinut suficiente voturi pentru a putea forma o coalitie de guvernare. Intrata in campania electorala cu un avans confortabil de circa 20 de procente, alianta CDS/CSU abia daca a reusit sa obtina un procent mai mult decat SPD, care a recuperat foarte bine handicapul reliefat de sondaje.

Imediat dupa difuzarea sondajelor la iesirea de la urne, cancelarul Gerhard Schroeder a aparut la scena deschisa cu multa indrazneala, contestand victoria rivalei sale. "Merkel nu va obtine o coalitie cu SPD daca va dori sa devina cancelar", a anuntat Schroeder. "In afara de mine, nimeni nu poate forma un guvern stabil", a mai declarat cancelarul, anuntand ca va purta negocieri cu toate partidele, in afara de cel al stangii.

Potrivit analistilor, tratativele ar putea dura cateva saptamani si nu sunt excluse surprize de proportii. Cea mai la indemana solutie ar fi "marea coalitie", formata din CDS/CSU si SPD, insa Schroeder a declarat deja ca aceasta nu ar fi posibila decat daca o va conduce el. Pe de alta parte, Merkel a anuntat ieri demararea negocierilor pentru formarea unei coalitii "stanga-dreapta", sub conducerea ei, si i-a cerut lui Schroeder sa se recunoasca invins.

Balamucul culorilor

O alta varianta ar fi coalitia semafor, in care tandemul rosu-verde, reunind social-democratii si ecologistii, sa fie completat de galbenul liberalilor. Cel mai mare obstacol il reprezinta pozitia intransigenta afisata de liderul FDP, Guido Westerwelle, care a respins ieri ideea negocierilor cu SPD. Comentatorii au reamintit faptul ca, de-a lungul timpului, liberalii au mai schimbat taberele. Pe de alta parte, altii au subliniat faptul ca Schroeder ar putea incerca sa produca o sciziune in partid, oferindu-le liberalilor posturi bune in guvern. Este evocata si varianta unei "coalitii jamaicane", dupa culorile de pe steagul acestei tari: negru (CDU), galben (FDP) si verde (ecologistii).

Exista, de asemenea, posibilitatea formarii unei coalitii "rosu-rosu-verde", in care sa intre Partidul Stangii (PS). O astfel de alianta e insa greu de realizat din pricina animozitatii ce domneste intre Gerhard Schroeder si unul dintre liderii formatiunii, Oskar Lafontaine, fost lider al SPD, care a demisionat din partid si din guvern in 1999. Cei doi fosti aliati nu s-au mai intalnit de atunci.
In conditiile in care parlamentul esueaza de trei ori in tentativa de a alege un cancelar, presedintele poate numi un guvern minoritar, condus de candidatul care dispune de o majoritate simpla.

Invingatoarea invinsa

Desi Angela Merkel a reusit sa-l invinga pe Schroeder, ea nu s-a ridicat la inaltimea rezultatelor obtinute de candidatul conservator din 2002, Edmund Stoiber, sub conducerea ei CDU/CSU scazand cu 3%. Unii analisti apreciaza ca germanii s-au temut de reformele sociale propuse de ea. Pe de alta parte, ea nu a reusit sa mobilizeze electoratul conservator in conditiile in care este un candidat atipic pentru un partid prin excelenta masculin, foarte catolic, ancorat in Vest. Merkel, originara din fosta RDG, este protestanta, recasatorita si fara copii.

"Rosiii" cuceresc Vestul

Neocomunistii est-germani, aliati cu WASG - stanga contestatara din vestul tarii, care se opun reformelor sociale, au intrat in Bundestag, reusind sa-si atraga multi dintre alegatorii CDU si SPD. Noua formatiune de stanga, PS, condusa de fostul comunist Gregor Gysi si de Oskar Lafontaine, a obtinut un surprinzator 8,7%, in conditiile in care, in 2002, fostul PDS, neocomunist, lua doar 4a, sub pragul electoral. PS obtine o pozitie puternica in regiunile vestice, de care aveau mare nevoie, partidul neavand succes pana in prezent decat in fosta RDG.

Angela Merkel, vazuta ca perdanta

In ziua in care preconiza sa-si savureze triumful electoral, Angela Merkel s-a trezit ieri tratata de presa germana drept perdanta. "Merkel a castigat, dar in acelasi timp a pierdut", scria cotidianul de mare tiraj "Bild", care caracterizeaza victoria pe hartie a candidatei CDU/CSU drept o "infrangere amara". In aceeasi nota, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" vorbeste despre "un rezultat catastrofal pentru Uniunile crestine si candidatul lor".

Comentand rezultatele slabe obtinute de conservatori in landurile din fosta RDG, cotidianul "Leipziger Volkszeitung" observa ca, ironie a sortii, locuitorii din estul Germaniei au sanctionat-o pe candidata provenita chiar din randurile lor.

Ziarul conservator "Die Welt" apreciaza ca Angela Merkel va trebui sa se bata pentru pretentiile ei, avertizana ca ar putea fi scoasa "tap ispasitor".
Pe de alta parte, cotidianul de centru-stanga "Frankfurter Rundschau" apreciaza ca s-ar putea asista la un nou scrutin. "Ne putem intreba daca un guvern format in circumstante atat de confuze poate rezista patru ani", observa ziarul citat.

Criza germana, criza UE

Criza institutionala din Germania si incertitudinile privind buna functionare a unei viitoare coalitii, de oricare culoare ar fi ea, inseamna vesti neplacute pentru UE si implicit pentru Romania. Decizia lui Gerhard Schroeder de a declansa alegeri anticipate i-a bucurat, la momentul respectiv, pe comentatorii germani si europeni. Cancelarul nu se mai bucura de o sustinere puternica in guvernul de la Berlin, iar acest lucru punea sub semnul intrebarii ritmul reformelor din Germania, intr-un moment critic pentru UE, confruntata cu o grava criza bugetara si constitutionala.

Acum, toata lumea are iarasi de ce sa se ingrijoreze. In conditiile in care situatia dupa alegerile din Germania este cel putin la fel de incerta ca si inainte, ritmul procesului decizional al UE va fi cu siguranta incetinit, spun analistii.

Barroso vrea stabilitate

Chiar daca toate partidele aflate "in carti" in Germania sunt pro-europene, pozitia viitorului guvern de la Berlin asupra Constitutiei UE, bugetului, extinderii sau a agendei Lisabona este deocamdata incerta. Oficialii CE se intalnesc azi pentru a cauta modalitati de revitalizare a discutiilor privind bugetul pe 2007-2013. Intre timp, nu se stie cine va reprezenta Germania la summitul informal din octombrie, privind viitorul politic si economic al UE.

Ieri, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a adresat un apel politicienilor germani pentru formarea cat mai rapida a unui guvern stabil. "Germania este motorul Europei. Fara o Germanie puternica, Europa nu va putea sa se redreseze", a subliniat Barroso.

Tratatul mai asteapta

Prelungirea crizei bugetare si constitutionale a UE lasa in continuare loc de necunoscute si pentru Romania. In acelasi timp, o prelungire a crizei institutionale din Germania ar putea insemna, totodata, ca dezbaterile privind ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE vor fi intarziate. Germania mai are timp insa, pana pe 31 decembrie 2006, sa ratifice documentul.

Romania - Politicienii reactioneaza dupa culoarea politica

Emil Boc, presedinte PD. "Interesele noastre nu vor fi afectate de rezultatele alegerilor din Germania. Eu cred ca, indiferent de modul in care se va reusi formarea guvernului, interesul general al Romaniei va fi protejat, si nici o conducere noua a Germaniei nu se va opune extinderii Uniunii Europene. Evident ca o prezenta la guvernare a CDU ar fi benefica pentru PD si Romaniei, dar e o chestiune care priveste politicienii germani".

Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL. "Rezultatul alegerilor din Germania se va rasfrange pozitiv asupra situatiei Romaniei, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Totul este sa nu ne stricam noi perspectivele de aderare si sa nu dobandim un handicap serios, prin declansarea anticipatelor, acum cand Romania trebuie sa dea dovada de stabilitate, seriozitate si fermitate in decizii."

Mircea Geoana, presedintele PSD. "Pana la urma este o alegere indecisa, cancelarul Schroeder nu a acceptat infrangerea, trebuie refacute alegerile la Dresda, deoarece a decedat un candidat. Germania intra in negocieri pentru formarea unui nou guvern, sunt opt partide care pot forma guvernul. Formula agreata de crestin-democrati, a unei coalitii cu CSU si liberal-democrati, nu se poate face, trebuie o coalitie mai larga. O formula in care sa fie inclus si SPD, partidul lui Gerhard Schroeder, ar avantaja Romania".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.