Iranul a avertizat, ieri, conducerea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa nu trimita dosarul privind programul sau nuclear catre Consiliul de Securitate al ONU, precizand ca, in caz contrar, va incepe imbogatirea uraniului.

De asemenea, Teheranul a anuntat ca este pregatit pentru toate posibilitatile, inclusiv cele militare, si nu va renunta pentru nimic la drepturile sale.

Consiliul de conducere al AIEA se va reuni astazi la Viena si se preconizeaza ca Statele Unite si Uniunea Europeana vor cere ca dosarul iranian sa fie inaintat Consiliului de Securitate al ONU, format din reprezentanti ai 15 state. Totusi, tari precum Rusia, China, India si Africa de Sud ezita sa sprijine o astfel de decizie. "Sfatul nostru catre agentie este sa revizuiasca logic si cu realism cazul Iranului, evitand sa-l faca mai complicat", a declarat Hamid Reza Asefi, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de Reuters. "Inca nu am inceput imbogatirea (uraniului), insa totul depinde de rezultatele intalnirii", a adaugat acesta.

Imbogatirea uraniului este cea mai sensibila etapa din ciclul de producere a combustibilului nuclear. Uraniul imbogatit poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare atomice sau pentru a construi o bomba. Iranul insista insa ca nu va folosi niciodata programul sau nuclear pentru a produce altceva decat electricitate, dar Washingtonul si aliatii sai se tem ca Teheranul ar putea construi bombe atomice. In timpul discursului sau de la Summit-ul ONU, secretarul american de stat Condoleezza Rice a cerut Teheranului sa se intoarca la negocieri si sa-si abandoneze "pentru totdeauna" programul nuclear suspect, altfel va fi sesizat Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Pregatiti pentru orice eventualitate

Un alt reprezentant al regimului de la Teheran a declarat, sambata, ca Iranul este pregatit pentru toate posibilitatile, inclusiv pentru cele militare, si nu va renunta la dreptul sau de imbogatire a uraniului in scopuri civile, chiar daca "i se va oferi intreaga lume". "Cu toate acestea, Iranul este pregatit pentru dialog, intelegere si negocieri", a spus Ali Agha Mohammadi, cu doar doua zile inainte de reuniunea AIEA, unde se va stabili daca dosarul iranian va fi sau nu inaintat la Consiliul de Securitate ONU. "Consideram ca dosarul nuclear iranian nu este de natura sa fie inaintat Consiliului de Securitate ONU", a continuat purtatorul de cuvant al Consiliului Suprem de Securitate Nationala. "Dar am examinat toate situatiile posibile, chiar si cele mai grave", a subliniat oficialul iranian.

"Iranul nu va fi singur in cazul unui atac militar. Am studiat mijloacele de a le atinge interesele, iar masurile pe care le vom lua nu vor fi de neglijat", a spus el, fara a preciza la cine se refera. Statele Unite si Israelul sunt tarile care ar putea recurge la atacuri impotriva Iranului.

Intrebat despre reactia Teheranului la eventuala sesizare a Consiliului de Securitate, Agha Mohammadi a raspuns: "Nu am favorizat si nu favorizam niciodata calea riscanta, dar nu vom renunta pentru nimic la dreptul nostru".

Invitatie la colaborare

Intr-un discurs sustinut sambata la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, presedintele iranian a aparat cu fermitate programul nuclear al tarii sale si a criticat administratia americana si pe cei care o sprijina. Mahmud Ahmadinejad le-a spus omologilor sai ca tara sa are tot dreptul sa detina un program nuclear civil si a acuzat Statele Unite ca isi incalca obligatiile internationale in ceea ce priveste propria activitate nucleara. Presedintele iranian a denuntat un "apartheid nuclear", spunand ca este nedrept ca unele natiuni sa poata produce combustibil nuclear, iar altele sa fie condamnate din acelasi motiv.

Pe de alta parte, liderul iranian a invitat natiuni si companii private sa se implice in programul nuclear al tarii sale, din dorinta de a dovedi ca acesta nu este destinat sa dezvolte arme nucleare. "Republica Islamica a Iranului este pregatita sa se implice in parteneriate serioase cu sectorul public si privat din alte tari, pentru implementarea programului de imbogatire a uraniului", a spus el.

Reactii dure ale liderilor mondiali

Afirmatiile liderului iranian au provocat o serie de reactii dure din partea liderilor mondiali. Jack Straw, ministrul britanic de externe, considera ca discursul lui Mahmud Ahmadinejad nu ajuta, insa nu este surprinzator, avand in vedere pozitia pe care a adoptat-o acesta in timpul alegerilor din urma cu trei luni. Totusi, afirmatiile sale au provocat dezamagire, pentru ca arata ca negocierile Iranului cu Franta, Germania, Marea Britanie si reprezentantul UE, Javier Solana, nu au reusit sa convinga tara sa-si schimbe politica. "Este un moment dificil pentru comunitatea internationala", a adaugat Jack Straw. De asemenea, Ministerul britanic de Externe considera ca nimic din interventia lui Ahmadinejad nu sugereaza ca acesta ar intentiona sa respecte o intelegere anterioara.

Un inalt oficial american a declarat, sub protectia anonimatului, ca discursul liderului iranian a fost "foarte agresiv". Pe de alta parte, o purtatoare de cuvant a Uniunii Europene a afirmat ca limbajul lui Ahmadinejad nu lasa nici o alta optiune decat interventia ONU. "Totusi, vrem sa existe un consens international asupra problemei. Astfel, ne vom consulta cu toata lumea", a adaugat ea. La randul sau, Philippe Douste-Blazy, ministrul francez de externe, a precizat ca "optiunea de a sesiza Consiliul de Securitate in privinta Iranului ramane valabila".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.