Primul ministru israelian, Ariel Sharon, si presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, se vor intalni la inceputul lunii octombrie pentru a da o continuitate retragerii israeliene din Fasia Gaza si a incerca sa relanseze procesul de pace, au informat surse oficiale, transmite Rompres. Summitul dintre cei doi lideri ar urma sa aiba loc in 1 sau 2 octombrie, la trei saptamani dupa retragerea trupelor israeliene din Fasia Gaza. "Discutiile vor avea ca obiect viitoarele actiuni ale Israelului si mijloacele de realizare a Foii de parcurs (n.r - planul de pace pentru Orientul Mijlociu)", a indicat purtatorul de cuvant al Autoritatii Palestiniene, Nabil Abu Rudeina.

Acest plan de pace, elaborat in 2003 de cvartetul SUA-Rusia-UE-ONU, prevede in special crearea unui stat palestinian, incetarea violentelor si inghetarea colonizarii israeliene in teritoriile ocupate. Pozitiile celor doua parti sunt insa foarte indepartate, nu doar in ceea ce priveste principiile unei reglementari a pacii, dar si a mijloacelor de prelungire a armistitiului in vigoare in linii mari din luna ianuarie. Palestinienii reclama retragerea integrala israeliana din Cisiordania, in timp ce Israelul intentioneaza sa pastreze sub control parti importante, mentinand cinci blocuri de implantatii si fiind dispus sa evacueze doar colonii izolate. In ceea ce priveste o alta conditie prevazuta in planul de pace, palestinienii refuza sa se angajeze intr-o actiune de forta impotriva grupurilor islamiste inarmate, in special Hamas, desi Israelul cere cu insistenta dezarmarea lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.