Aflat la New York cu ocazia summitului ONU, premierul israelian Ariel Sharon i-a declarat omologului sau britanic, Tony Blair, ca se teme sa nu fie arestat in cazul unei vizite la Londra.
"Mi-ar placea sa vizitez Marea Britanie, insa, la fel ca generalul Almog, si eu am servit multi ani in armata israeliana", a spus Sharon, citat de cotidianul "Yediot Aharonot". "Sint si general si am auzit ca inchisorile britanice sint foarte dure si nu mi-ar placea sa ajung acolo", a adaugat el.

La cererea unui cabinet de avocatura din Londra - sesizat de Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului - un judecator britanic a emis un mandat de arestare pe numele generalului israelian in rezerva Doron Almog. Acesta a preferat sa nu coboare din avionul companiei El-Al, care il adusese pe aeroportul Heathrow, duminica trecuta, dupa ce a fost avertizat de Ministerul de Externe ca impotriva sa a fost depusa o plingere pentru "crime de razboi". Almog este acuzat de implicare intr-o actiune soldata cu uciderea, in iulie 2002, in Gaza, a unui lider al aripii armate a miscarii Hamas, dar si a sotiei si a celor opt copii ai acestuia. Justitia israeliana a refuzat sa declanseze orice urmarire in acest caz. Ministrul israelian al Justitiei a afirmat recent ca statul evreu "va asigura apararea oricarei persoane urmarite in justitie pentru actele comise" in numele sau, in special pentru inabusirea noii Intifade, declansata in urma cu cinci ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.