Prima atestare documentara a comunitatii evanghelice din Bucuresti dateaza inca din secolul 16.

In doua jumatate a secolului 19, ea numara 5.000 de enoriasi. Atunci s-a construit biserica existenta si astazi in strada Luterana. Regina Elisabeta, prima regina a Romaniei, avea o stransa legatura cu comunitatea evanghelica din Bucuresti si ei i se datoreaza mai multe obiecte din interiorul bisericii. In momentul de fata, comunitatea evanghelica din Bucuresti, cu cei 1.000 de enoriasi ai sai, este a treia comunitate ca marime a Bisericii Evanghelice C.A. din Romania.

Sub acoperisul comunitatii din Bucuresti se desfasoara activitati cu copii si tineret, cu adulti si batrani, ore de religie, precum si o bogata viata muzicala religioasa. In scoala cu predare in limba germana de la Bucuresti se face religie in primele patru clase, iar apoi, in casa parohiala, se tin ore de religie dupa confesiune. In fiecare vineri se intruneste tineretul comunitatii. De la bun inceput, comunitatea din Bucuresti nu a fost pur transilvaneana, mereu au venit enoriasi de limba germana din Prusia, Austria sau Elvetia. Veriga de legatura intre enoriasi, care faceau parte din diferite grupuri etnice, a fost intotdeauna limba germana. Marea majoritate a tinerilor care au primit confirmarea in ultimii ani sunt de origine romana.

Aici se dovedeste cum stapanirea limbii germane deschide orizonturi noi. Persoanele dornice sa afle mai multe despre avantajele invatarii limbii germane sau despre posibilitatile de instruire a copiilor lor se pot informa in mod concret: Ambasada Republicii Federale Germania si Institutul Goethe organizeaza in data de 26 septembrie 2005 intre orele 15.00 si 20.00 la Institutul Goethe din Bucuresti (Str. Henri Coanda 22) o Zi a limbii germane. Direct de la sursa si intr-o atmosfera destinsa, se poate afla totul despre invatarea limbii germane.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.