Culoarea portocalie nu mai este la moda in Ucraina, dupa scandalurile repetate care au zdruncinat scaunul presedintelui Victor Iuscenko.

Oleksandr Turhinov, fostul sef al serviciilor secrete ucrainene, si un apropiat al Iuliei Timosenko, a declarat ca persoane din anturajul lui Iuscenko au incercat sa preia controlul asupra anumitor sectoare ale economiei ucrainiene, printre care cel al gazelor naturale, informeaza "Ukrainean Journal".

Din declaratiile lui Turhinov reiese insa un fapt mult mai grav, si anume ca, din februarie si pana acum, importante resurse ale serviciilor secrete ar fi fost folosite pentru spionarea "oamenilor presedintelui". Turhinov a fost seful serviciilor secrete din februarie si pana pe 8 septembrie, cand si-a dat demisia in semn de protest impotriva inlaturarii Iuliei Timosenko. Atacul lui Turhinov - probabil principalul varf de lance al noii campanii electorale a fostului premier- vine pe fondul unei lupte concertate indreptate impotriva lui Iuscenko, ramas tot mai singur pe scena politica.

Timosenko se vede nevoit sa lupte impotriva unor tabere care la prima vedere nu au nimic in comun, decat antipatia pentru actualul presedinte. Printre cei care doresc sa il vada pe Iuscenko demisionand se numara acum fostul aliat Timosenko, comunistii ucraineni, dar si grupuri de interese aflate sub influenta magnatului rus Boris Berezovski.

Turhinov a declarat chiar ca nu sunt foarte multe motive pentru a crede ca Iuscenko a fost intr-adevar otravit in timpul campaniei electorale, insinuand astfel ca totul a fost o piesa de teatru foarte bine regizata. "Nu e nimic adevarat", a declarat Iuscenko din New York agentiilor internationale, insa presedintele ucrainean si-a pierdut credibilitatea din iarna.

Singurul ajutor important a venit din partea SUA, care a anuntat prin vocea subsecretarului de stat, Nicholas Burns, ca guvernul american "nu este surprins sa vada toate aceste turbulente intr-un guvern care incearca sa se desparta de trecut", informeaza Reuters.

Dupa ce in urma cu zece zile "cuplul portocaliu" a ramas fara jumatatea frumoasa, in urma cu doua zile un nou scandal s-a abatut asupra presedintelui Iuscenko care a fost acuzat ca si-a facut campanie electorala cu banii magnatului rus, Boris Berezovski, lucru interzis de Constitutia Ucrainei.

Iuscenko s-a grabit sa nege acuzatiile declarand chiar ca nu il cunoaste pe Berezovski, insa ziarul nostru a publicat ieri o fotografie care ii infatiseaza pe cei doi ciocnind un pahar de sampanie, cel mai probabil in cinstea revolutiei portocalii.

Presa rusa il pune la zid pe Iuscenko, "Nezavisimaia Gazeta" considerand ca "daca faptul finantarii campaniei electorale din Ucraina de catre oligarhul rus va fi dovedit, asta va insemna ca presedintele Iuscenko a ajuns la putere in mod ilegal".

Marea intrebare ramane insa de partea cui se afla cu adevarat Berezovski, insa raspunsul nu poate fi decat unul foarte simplu: de partea afacerilor sale. In lumina ultimelor evenimente se poate spune ca scandalul politic din Ucraina miroase tot mai mult a petrol, fiind implicate o multime de personaje, de la politicieni si servicii secrete ucrainene si rusesti pana la magnati rusi.

Ca in orice film bun, vom vedea abia la sfarsit cine sunt "bunii" si cine sunt "raii". Deocamdata, inca se lucreaza la casting.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.