Pe agenda de lucru: aderarea Turciei la UE, situatia din Ucraina si afacerea Iukos

Doua zile va dura vizita in Germania a presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, sosit ieri la Hamburg pentru a saptea intalnire la nivel inalt dintre cele doua tari. Insotit de aproape intreg cabinetul ministerial, liderul de la Kremlin este decis, potrivi presei de la Moscova, sa spulbere toate nedumeririle ridicate de ultimele lui demersuri de politica interna si externa. Considerat unul dintre cei mai buni prieteni ai sefului statului rus, cancelarul Gerhard Schroder a evitat intotdeauna sa critice actiunile lui Putin, luandu-i chiar apararea cand atacurile opozitiei deveneau prea virulente.

Desi reuniunea nu anunta nimic senzational, Putin s-a pregatit in mod deosebit pentru discutiile cu Schroder. Se va proceda la o evaluare a rezultatelor din toate sferele de cooperare bilaterale, cu accent pe segmentul energetic, concluzia ce se va desprinde urmand sa defineasca, in mare masura, caracterul, structura si amploarea colaborarii ulterioare. Dupa toate probabilitatile, Putin va incerca sa-i convinga pe interlocutorii sai - vezi oamenii de afaceri germani - ca, in pofida a ce scrie presa occidentala si ce spun unii si altii despre stilul sau dictatorial de a conduce tara, Rusia ramane ferm inscrisa pe calea edificarii economiei de piata si a unei societati cu adevarat democratice.

Impresie dezastruoasa

Fireste, nimeni nu-l va crede. De aceea, Putin mizeaza pe prietenia lui Schroder, in speranta ca relatiile deosebite stabilite intre ei sa stinga din impresia dezastruoasa creata in jurul imaginii sale. Daca Putin ar da dovada de mai multa sinceritate in dialogul sau cu societatea civila rusa, daca ar adopta o atitudine clara fata de actiunile subalternilor sai, fie ca este vorba despre organele de ordine, de Fisc sau instantele judiciare, parerea comunitatii internationale s-ar schimba. E adevarat, mass-media a incercat sa acrediteze ideea ca Putin este, de fapt, prizonierul propriului sau anturaj, a cercurilor de interese instalate la Kremlin. De ce nu cere ajutorul opiniei publice care inca mai crede in capacitatea lui de a face din Rusia un stat democratic?

Suficiente motive

Pentru ca e greu de crezut ca intr-o republica prezidentiala cum este Rusia, unde seful tarii detine, practic, puteri absolute, acelasi sef de stat sa fie obligat sa ia unele decizii impotriva vointei lui sau de natura sa dauneze prestigiului sau, si nu numai. Si este, prin urmare, firesc ca toate sagetile si reprosurile sa fie atintite spre Kremlin. In ultimul timp, liderul rus a oferit suficiente motive de nedumerire. Ucraina, de exemplu, unde amestecul direct al lui Putin in campania electorala de partea unuia dintre candidatii la presedintie a avut contributia lui la polarizarea electoratului din acest stat, aflat inca sub amenintarea unui razboi civil. Putin a exagerat, punandu-si in cap Occidentul. O greseala ce nu-i va fi usor iertata. Iar sarmul lui Schroder nu-l va ajuta.

O adresa cu 150 de firme

In alta ordine de idei, cu siguranta, Schroder si cercurile germane de afaceri vor dori sa afle detalii despre ciudata licitatie de duminica, de la Moscova, in urma careia cel mai mare activ de productie al grupului petrolier Iukos, compania Iuganskneftegaz, a fost cumparata de o firma absolut necunoscuta, Baikalfinansbank. Surpriza a fost totala. Ieri, toti s-au intrebat de unde a aparut aceasta societate. Mai ales ca la adresa indicata in documentatia depusa la Fondul Proprietatii Federale (FAS), organizatoarea concursului, nu exista o asemenea intreprindere. Este un restaurant, o carciuma, o clinica, alte 150 de firme, dar nici una care sa detina 9,35 miliade de dolari (pretul platit) sau care sa se ocupe de petrol. Context ideal pentru speculatii: in spatele Baikalfinansbank se afla Gazprom, al doilea participant la licitatie, marele favorit, dar care nu a facut nici o oferta.

Razbunarea Kremlinului

Gigantul rus a dezmintit ferm aceste supozitii. Exemplu urmat de toate marile firme petroliere, precum si de numeroase grupuri bancare. Mister absolut. Asaltate de presa, organele de resort nu au divulgat nimic. Luat la intrebari, guvernatorul regiunii Tver s-a multumit sa anunte ca buclucasa companie a fost inregistrata in cursul acestui an. Atat. Prin vocea avocatilor lui, fostul patron al Iukos, Mihail Hodorkovski, a estimat ca prin vanzarea Iuganskneftegaz a fost nimicita cea mai eficienta dintre companiile petroliere ale Rusiei. In timp ce mass-media occidentale au calificat licitatia drept o razbunare a Kremlinului pe Hodorkovski. Da, Putin are multe explicatii de dat, mai ales daca vrea sa protejeze prietenia cu Schroder.

La Bratislava, cu Bush

Vizita in Germania este ultima deplasare in strainatate a lui Putin din acest an. La inceputul lui 2005, el se va deplasa, chiar in ianuarie, in Polonia, dupa ce va primi, la Kremlin, vizita premierului turc, Recep Tayyit Erdogan. Tot in prima luna din 2005, la Kiev va avea lor investirea oficiala in functie a noului presedinte si care, nu exista nici un dubiu, va fi portocaliul Viktor Iuscenko. Va fi invitat si Putin? Iata o intrebare buna. Iar in februarie, Putin urmeaza sa se confrunte cu omologul sau american, George W. Bush. Pe teren netru, la Bratislava.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.