Declaratia lui Jvania a fost negata chiar de Boris Berezovski, intr-un interviu acordat ziarului sau, Kommersant.

"Este o minciuna si este, din punct de vedere logic, fara sens, din moment ce Iuscenko, nu Timosenko, candida la presedintie", a declarat Berezovski. Mai mult, omul de afaceri a precizat ca Jvania si vicepremierul Roman Bezsmertnii l-au vizitat la Londra. "Jvania m-a vizitat de mai multe ori si pot dezvalui acum subiectul discutiilor noastre - sprijinirea revolutiei ucrainene", a mentionat Berezovski. Oligarhul rus a adaugat ca asteapta acum raspunsul lui Iuscenko.

"Nu am ascuns niciodata faptul ca l-am sprijinit pe Iuscenko si pe oamenii sai. In primul rand am sprijinit ideile lor. Mi s-au adresat adesea cu cereri de a folosi experienta mea pentru a-i ajuta. Si i-am ajutat cu placere", a subliniat Berezovski. El a precizat ca nu doreste sa amplifice distanta dintre Iuscenko si Timosenko si crede ca la originea scandalului sunt serviciile de informatii ale Rusiei.

Raspunsul a venit, dar nu de la Iuscenko, ci de la seful sau de cabinet, Oleh Ribaciuk. "Nici Viktor Iuscenko, nici Oleh Ribaciuk nu il stiu sau l-au stiut vreodata pe Berezovski. Iuscenko nu a vorbit niciodata cu Berezovski", a declarat Ribaciuk. O declaratie contrazisa de imaginea alaturata, in care apar Berezovski si Iuscenko, inainte de a fi desfigurat de otrava.

Scandalul a aparut intr-un moment critic pentru presedintele Iuscenko, care incearca sa formeze o noua coalitie guvernamentala, dupa demiterea Iuliei Timosenko.

Se pare ca Berezovski vrea sa-si extinda investitiile in Ucraina, prin cumpararea uzinei de neferoase Nikopol. La scurt timp de la demiterea Iuliei Timosenko, Berezovski a declarat ca aceasta este cea mai mare greseala a lui Iuscenko.

In varsta de 59 de ani, Boris Abramovici Berezovski este de departe cel mai cunoscut oligarh rus si traieste, in prezent, in exil la Londra, dupa ce presedintele Vladimir Putin a incercat sa-l aresteze. Berezovski a fost unul dintre apropiatii fostului presedinte Boris Eltin, insa a cazut in dizgratia Kremlinului dupa sosirea la putere a lui Vladimir Putin, in 2000. Boris Berezovski a fost acuzat de serviciile de informatii ale Moscovei ca i-a finantat pe separatistii ceceni. Presa rusa il considera pe oligarhul Berezovski drept cel mai mare intrigant politic al epocii moderne.

Dupa studii de matematica, Berezovski a lucrat ca inginer, pana in 1987, iar in 1989 a infiintat compania LogoVaz. In 1994 a fost desemnat director general al Companiilor de automobile din intreaga Rusie. In 1995, a devenit membru al Consiliului Director al Televiziunii Publice Ruse (ORT), iar un an mai tarziu a intrat in Consiliul Director al companiei petroliere Sibneft. In 1996 si 1997, a fost vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, iar in 1998 a fost ales secretar al Comunitatii Statelor Independente (CSI), functie din care a fost demis de presedintele Eltin in 1999. Este ales membru al Dumei de Stat, la 19 decembrie 1999.

Berezovski si-a construit averea pornind de la o afacere "marunta". El a cumparat si revandut automobile de la fabricantul de stat AutoVAZ, dar s-a implicat si in industria metalifera si in presa (este si acum proprietarul influentului cotidian Kommersant). De altfel, imperiul media pe care il controla Berezovski in anii ’90 a contribuit la realegerea lui Eltin in functia de presedinte, in 1996. In anii ’90, Berezovski a supravietuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv unui atac cu bomba asupra masinii sale, in 1994.

Berezovski a fost negociator-sef din partea Rusiei cu rebelii ceceni si a contribuit la realizarea tratatului de pace prin care s-a incheiat, in 1996, primul conflict din Cecenia. Declinul lui Berezovski a inceput la 8 iulie 2000, cand presedintele Putin a anuntat ca nu va mai tolera "grupurile din umbra" care transfera banii in afara granitelor Rusiei, isi organizeaza propriile servicii "dubioase" de securitate si "blocheaza dezvoltarea economiei de piata". La finele acelui an, procurorii anuntau ca Berezovski era considerat principalul vinovat pentru deturnarea de fonduri din bugetul companiei Aeroflot. Dupa ce a fugit din Rusia, la sfarsitul lui 2000, Berezovski este arestat la Londra, in martie 2003, insa este eliberat pe cautiune. In octombrie acelasi an, primeste azil politic in Marea Britanie. El traieste la Londra sub numele Platon Ielenin.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.