Albii si negrii au opinii radical diferite asupra dezastrului provocat de „Katrina“. Populatia afro-americana crede ca a fost abandonata in New Orleans de autoritatile federale, din considerente rasiale. Albii dau de inteles ca americanii de culoare sufera de mania persecutiei.

Sase din zece americani de culoare sustin ca raspunsul intirziat de care a dat dovada guvernul federal dupa trecerea uraganului are la baza considerente rasiale. Numai un alb din opt crede acelasi lucru. Acesta este bilantul dezvaluit de un sondaj realizat de CNN, USA Today si Gallup. Mai mult, 72 la suta dintre afro-americani sint de parere ca presedintele Bush nu este preocupat de situatia populatiei de culoare, fata de numai 26 la suta dintre albi.

Un alt sondaj, realizat de Institutul Pew dupa trecerea uraganului, arata ca 71 la suta dintre negri cred ca inegalitatea raselor este principala problema a tarii. 66 la suta dintre ei spun ca reactia federala nu ar fi fost atit de lenta daca victimele uraganului ar fi fost, preponderent, albii.

Victime sigure

New Orleans are una dintre cele mai ridicate rate de saracie din SUA, iar afro-americanii reprezinta peste doua treimi din populatia orasului. In plus, comunitatile de culoare sint plasate in general in cele mai vulnerabile zone in cazul unor dezastre naturale. Cu mult inaintea trecerii uraganului, era extrem de clar ca cele mai numeroase victime vor fi din rindul afro-americanilor. Majoritatea celor ce n-au putut parasi orasul inaintea uraganului au fost persoane sarace, de culoare, fara masini si fara banii care le-ar fi permis sa se stabileasca in alte locuri. Pe de alta parte, "lipsa educatiei i-a facut pe multi sa ignore pericolul, iar altii au fost doboriti de un sistem sanitar impropriu", sustine un expert in studii afro-americane.

De asemenea, centrele amenajate in stadionul "Superdome" si Centrul Conventiilor aminteau de taberele de refugiati din lumea a treia, lipsite de stocuri alimentare si medicale, fara curent si forte de securitate. In aceste conditii, lideri ai comunitatii de culoare din SUA, alaturi de politicieni democrati dornici sa speculeze momentul, au dezgropat acuzatiile rasiale la adresa Casei Albe, aratind cu degetul spre lipsa de reactie a guvernului federal. Mai mult, ei au acuzat de rasism o serie de posturi de televiziune si site-uri de Internet. Acestea au insistat asupra imaginilor cu negri care ieseau din magazine cu bratele pline de alimente, sugerind ca orasul este amenintat de bande de infractori de culoare.

Rasism necenzurat

Intirzierea ajutoarelor federale din considerente rasiale pare o exagerare. In mod evident, administratia Bush s-ar fi dovedit la fel de incompetenta, indiferent de culoarea celor loviti de dezastru. Bush este insa la fel de vinovat ca si primarul de culoare al New Orleans-ului, democratul Ray Nagin, care nu a folosit sute de autobuze ale orasului pentru evacuare.

Rasismul nu s-a aflat la baza unui complot federal, dar pare sa se fi manifestat in alte moduri. Membri ai Garzii Nationale din Vermont au relatat ca au fost socati, atunci cind ajutoarele de serif din Gretna, Louisiana, i-au indemnat sa intervina "la intimidare" in cartiere locuite de afro-americani. Alti martori oculari, citati de "The New York Times", povestesc ca locuitori de culoare nu au fost lasati sa paraseasca zona New Orleans, fiind intorsi din drum de ajutoare de serif din Gretna. Publicatia a tras concluzia ca orase din afara New Orleans-ului i-au tinut departe de portile lor pe refugiatii afro-americani.

"Unul dintre cosmarurile albilor din America este imaginea unei multimi de negri. E un cosmar nascut inca din vremea sclaviei. Nimic nu era mai amenintator pentru albi decit imaginea unei revolte a sclavilor", nota, zilele trecute, un ziar din Vermont. "Pe masura ce relatarile ies la lumina, vom sti gradul pina la care numerosi afro-americani aflati in primejdie dupa uragan au fost asimilati de imaginatia albilor unei gloate amenintatoare", scrie aceeasi publicatie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.