Ministrul rus al Apararii arunca manusa: expansiunea NATO la granitele Rusiei va genera schimbarea relatiilor cu tarile ex-sovietice. Declaratiile oficialului rus lasa sa se intrevada ofensiva Kremlinului impotriva extinderii NATO. Romania e la mijloc.

"A adera sau nu la NATO este problema fiecarui stat suveran, inclusiv a Ucrainei si a Georgiei. Este foarte clar ca acest lucru va cere reanalizarea relatiilor noastre cu aceste state si nu doar in sfera apararii si securitatii", afirma Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii. Ministrul se referea si la presiunile economice pe care le poate exercita Rusia asupra statelor ex-sovietice.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, si-a exprimat iritat ingrijorarea fata de livrarile de arme NATO catre Georgia. El a sugerat ca acestea ar putea fi utilizate in conflictele armate latente din Abhazia si Osetia de Sud.

Reactia sa survine ca urmare unui gest al guvernului ceh de a livra munitie Georgiei. Pe 31 august, cehii au aprobat o donatie de munitie in valoare de 19.750 de dolari catre Georgia. Transportul catre teritoriul georgian va fi asigurat de Statele Unite. Firma ceha implicata este o companie agreata de SUA.

Moscova joaca dublu

Kote Gavasvili, seful Comisiei parlamentare pe probleme externe din Georgia, a reactionat: "De ce nu e ingrijorat ministrul rus de Externe ca arme din Rusia ajung in Abhazia si Osetia de Sud?". "Moscova face totul pentru a pata reputatia Georgiei, care incearca sa-si consolideze suveranitatea si sa-si refaca integritatea teritoriala", a spus Gavasvili, citat de "The Moscow Times". Abhazia si Osetia de Sud, cele doua republici auto-proclamate de pe teritoriul Georgiei, sint nerecunoscute international, dar sprijinite din umbra de Rusia. Ministrul georgian de Externe a refuzat sa faca vreun comentariu.

Pentagonul in vizor

Serghei Ivanov a criticat in termeni duri si proiectul Statelor Unite privind atacurile preventive nucleare impotriva inamicilor dotati cu arme de distrugere in masa. Aflat la Berlin, ministrul rus a declarat: "Scaderea pragului de utilizare a armei nucleare este o tendinta foarte periculoasa". In plus, a adaugat el, daca informatiile din mass-media despre intentiile americane sint reale, Moscova isi va revizui doctrina militara.

Romania din nou la mijloc

Romania a preluat sefia Blackseafor incepind cu august 2005, sub comanda lui Alexandru Mirsu, ofiter din cadrul Comandamentului Operational Naval. In perioada 2004-2005, comanda a apartinut Fortelor Navale Georgiene, reprezentate de comandorul Gennady Khaidarov. Romania, Georgia, Bulgaria, Turcia, Ucraina si Federatia Rusa sint statele membre Blackseafor. Gruparea este activata anual pentru a desfasura exercitii militare comune, in vederea asigurarii stabilitatii si mentinerii pacii in regiune. Romania, Bulgaria si Turcia sint membre NATO.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.