Pentru prima data, presedintele George W. Bush a recunoscut ca poarta o parte de vina pentru intarzierea cu care autoritatile americane au raspuns in fata dezastrului ramas in urma dupa trecerea uraganului Katrina.

"Uraganul a evidentiat existenta unor probleme serioase in capacitatea noastra de reactie la toate nivelurile guvernamentale. Iar in legatura cu administratia federala, care nu si-a facut pe deplin datoria, imi asum responsabilitatea", a declarat Bush, in cadrul unei conferinte de presa la Casa Alba, la cateva ore dupa ce a vizitat New Orleansul, orasul cel mai afectat de Katrina. Aflat la cel mai scazut nivel al popularitatii sale, presedintele a incercat sa le explice americanilor ca echipele de salvare au facut fata unui volum enorm de munca. El se va adresa din nou, maine, natiunii atunci cand va vizita alta zona calamitata din Louisiana.

Presa continua sa critice Administratia americana pentru modul in care a actionat, in timp ce bilantul provizoriu al mortilor a crescut spectaculos. Apele au inceput sa se retraga din New Orelans, iar cadavrele au putut fi recuperate, numarul lor ajungand la 650, dupa ce in weekendul trecut au fost gasite nu mai putin de 279 de corpuri neinsufletite. Pe de alta parte, responsabilii unui azil de batrani din Louisiana, unde 34 de batrani si-au pierdut viata, au fost acuzati de omucidere. Este numai una dintre dramele lasate in urma de Katrina.

Chiar daca Bush si-a asumat raspunderea pentru greselile Administratiei sale, presa americana a descoperit ca au cazut si capete nevinovate, in timp ce adevaratii responsabili au ramas in posturile lor. Este vorba despre directorul Agentiei Nationale pentru situatii de urgenta (FEMA), Michael Brown, care si-a dat demisia marti, in urma criticilor legate de reactia in fata uraganului. De altfel, Brown a subliniat ca a renuntat la functie "in interesul lui Bush", fara ca multa lume sa se intrebe ce a vrut sa spuna.

Conform unor informatii pana acum confidentiale, singurul care a avut insa puterea sa actioneze cateva zile dupa ce Katrina a lovit coastele SUA a fost secretarul pentru securitate interna, Michael Chertoff (foto). Brown a avut autoritate limitata pana cand trecusera deja 36 de ore de la dezastru. Seful FEMA a avut voie sa actioneze numai atunci cand oamenii ramasesera deja fara alimente si apa, atunci cand casele erau deja distruse, iar echipele de salvare nu mai faceau fata. Nici un oficial de la Casa Alba sau de la Departamentul Securitatii Interne nu a putut raspunde la urmatoarea intrebare: "De ce a asteptat Chertoff 36 de ore pana cand sa stabileasca faptul ca uraganul Katrina este incident important la scara nationala?", singura situatie in care autoritatile federale reactioneaza la nivel national.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.