Un val de atentate sinucigase, soldate cu aproximativ 130 de morti si cel putin 200 de raniti, s-a abatut, ieri, peste capitala irakiana, potrivit AFP.

Seria de douasprezece atacuri teroriste a fost revendicata de gruparea iordanianului Abu Mussab Al-Zarqawi, liderul retelei Al Qaeda din Irak. Intr-un comunicat difuzat pe un site islamist, gruparea terorista a anuntat ca "leii unitatii lui Allah" au trecut la comiterea unor "atentate sinucigase nemaiintalnite" la Bagdad si in alte orase irakiene, ca razbunare pentru ofensiva declansata de fortele americane si irakiene in orasul Tall Afar.

Ucigasul si-a momit victimele

Unul dintre cele mai grave atentate sinucigase comise la Bagdad de la incheierea razboiului din Irak a avut loc, ieri dimineata, in piata Oruba din cartierul siit Kazimiyah. Atentatorul, aflat la bordul unui microbuz, s-a apropiat de o multime de constructori care asteptau in piata pentru a fi angajati. Pretextand ca ar fi in cautare de forta de munca, teroristul kamikaze a asteptat pana ce vehiculul sau a fost incercuit de muncitori, dupa care a detonat masina-capcana, burdusita cu peste 220 de kilograme de explozibil. Peste o suta de civili au fost pur si simplu sfartecati, iar alte peste 160 de persoane au fost ranite.

"Ne-am strans in jurul masinii sale. Apoi nu mai retin decat o imensa bubuitura si o lumina orbitoare. Cand am inceput sa-mi recapat vederea, era sange peste tot, fum si intuneric", a declarat un martor ocular, scapat cu "doar" cateva leziuni usoare.
Corespondentii agentiilor internationale relateaza ca strada era impanzita cu trupuri neinsufletite, membre sfartecate si masini complet distruse de suflul deflagratiei.

Ambulantele sosite la fata locului s-au dovedit insuficiente, astfel incat ele au fost folosite doar la transportul de urgenta al ranitilor, dar unele cadavre au fost duse cu roaba la morga.

Civili tarati din case si executati

Alte atentate au fost comise, ieri, in diferite cartiere ale capitalei irakiene, precum si in imprejurimile acesteia. O masina-capcana a lovit un convoi militar american langa stadionul Shaab, atacul soldandu-se cu doi raniti. In cartierele Shula si Adl, sapte oameni si-au pierdut viata, iar 22 au fost raniti. Alte doua deflagratii s-au produs pe drumul de centura din jurul centrului Bagdadului, informeaza postul TV Al Arabiya, iar un alt convoi militar american a fost atacat langa o benzinarie. In cursul noptii, in localitatea Taji, situata la 15 kilometri nord de capitala, 17 civili irakieni au fost scosi din casele lor de persoane inarmate, carati intr-o piata si executati.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.