Claudia Melchers, una dintre cele mai bogate femei din Olanda, fiica miliardarului Hans Melchers, directorul si principalul actionar al companiei chimice Melchemie, care, in 1985, i-a furnizat lui Saddam Hussein componente pentru fabricarea gazului de lupta iritant ("mustar"), utilizat impotriva kurzilor irakieni, a fost rapita.

Politia olandeza a declansat, ieri, o megaoperatiune de cautare a acesteia pe teritoriul intregii tari. Rapitorii nu au facut nici o revendicare pana in momentul de fata. Iar anchetatorii iau in calcul mai multe ipoteze in ceea ce priveste motivele si autorii rapirii, printre care criminalitatea comuna si terorismul, scrie cotidianul "La Stampa".

Ceea ce se stie la ora actuala este ca, luni seara, un grup de oameni inarmati (opt, potrivit martorilor) a patruns in casa Claudiei din elegantul cartier Jan van Eijkstraat, din Amsterdam. Au obligat-o pe femeie sa mearga cu ei, iar pe un prieten al victimei l-au legat fedeles, i-au pus calus in gura si l-au abandonat in imobil. Mai mult, la etajul superior al cladirii se aflau doi copii, dar, cum rapitorii isi atinsesera tinta, acestia au fost ignorati. Ceea ce demonstreaza ca rapitorii aveau un plan bine elaborat, cu un scop clar, si nu au dorit complicatii.

Dupa plecarea rapitorilor, copiii, despre care politia nu a vrut sa spuna daca erau ai Claudiei sau nu, l-au dezlegat pe prietenul acesteia si au dat alarma. Cazul a ajuns la urechile politiei de-abia marti, 13 septembrie, fapt ce suscita semne de intrebare. Anchetatorii spun insa ca denuntarea intarziata a rapirii se poate explica prin speranta familiei Melchers (locul 36 in topul celor mai bogate familii din Olanda) de a ajunge la o intelegere cu rapitorii.
Una dintre pistele principale luate in calcul de politistii olandezi este ca rapirea a fost organizata de o grupare de teroristi islamisti, deoarece compania Melchemie a vandut ilegal Irakului lui Saddam, in 1985, componente pentru fabricarea unui gaz de lupta. Iar un an mai tarziu, Saddam a exterminat patru mii de kurzi irakieni cu ajutorul acestui gaz letal.

Masacrul din orasul irakian Halabja este una dintre crimele cele mai atroce ce i se imputa regimului lui Saddam Hussein. Iar o ancheta ONU a confirmat ca o mare parte din componentele folosite pentru fabricarea gazului proveneau din Olanda, de la Melchemie. In alta ordine de idei, Melchemie nu a fost niciodata platita de Bagdad, dar a obtinut o despagubire partiala din partea guvernului olandez. Aceasta este insa alta poveste. De asemenea, ipoteza terorista este alimentata de cazul uciderii regizorului Theo van Gogh (noiembrie 2004), de catre un terorist islamist de origine marocana, care a dezvaluit existenta unei periculoase retele teroriste in Olanda.

A doua pista a anchetatorilor olandezi este cea a unei sechestrari organizate de delincventi de drept comun sau de o grupare nationalista. Dar aceasta ipoteza este mai putin probabila decat prima, daca se are in vedere ca in Olanda nu au existat decat trei cazuri de rapire in ultimii 20 de ani.Totusi, in mai 2002, liderul populist Pym Fortuyn a fost asasinat in plina strada...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.