Zalmay Khalilzad, ambasadorul american in Irak, a declarat ca Siria a devenit o tabara a teroristilor care lupta impotriva democratizarii Irakului, si ca rabdarea SUA "e pe sfarsite", informeaza "International Herald Tribune". Diplomatul american a refuzat sa spuna care ar fi consecintele pentru Damasc, in cazul in care Washingtonul ar adopta o noua pozitie fata de Siria. Declaratiile dure ale lui Khalilzad fac parte din retorica adoptata de SUA in ultima perioada, pe masura ce se apropia summitul ONU de la New York.

"Rabdarea noastra e pe sfarsite, rabdarea irakienilor e pe sfarsite. A venit vremea ca Damascul sa ia o decizie in acest sens", a spus cel mai inalt oficial american din Irak. Declaratiile facute pentru jurnalistii americani, in sala de conferinte a Departamentului de Stat, nu au dat insa un raspuns univoc asupra politicii pe care o vor urma SUA. "Avem in vedere toate posibilitatile", a spus Khalilzad, lasand sa se inteleaga ca SUA se gandesc inclusiv la o interventie militara, dar si la pedepsirea Damascului prin Consiliul de Securitate.

"Este pur si simplu intolerabil ca Siria sa permita teroristilor sa vina in regiune, sa fie instruite si apoi sa plece mai departe", a mai spus Khalilzad. Pe fondul criticilor americane, Damascul a acceptat, ieri, sa permita unei comisii ONU care ancheteaza asasinarea fostului premier libanez Rafik al-Hariri sa isi extinda investigatiile asupra unor oficiali sirieni, care au legatura cu cazul, informeaza Reuters. Investigatiile extinse asupra unor importanti oficiali sirieni ar putea avea un efect devastator pentru puterea de la Damasc, noteaza "The Boston Globe". Presedintele sirian Bashar Assad se afla oricum in dizgratia comunitatii internationale, astfel ca daca se va stabili vreo legatura intre moartea lui Hariri si oficialitatile de la Damasc, Assad nu ar avea alta optiune decat sa demisioneze.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.