Intr-un teritoriu devastat, care avea nevoie mai mult ca oricind de un lider, un general al armatei americane a devenit noul erou al Statelor Unite. Russel Honore a schimbat cursul operatiunilor de salvare din zonele lovite de uraganul Katrina si a cistigat respectul unei tari intregi.

"E o forta a naturii. Dumnezeu a avut un rol in operatiunea de salvare: l-a trimis in zona pe generalul Honore - cel mai indicat om pentru asemenea misiune", a declarat un ofiter care lucreaza sub comanda generalului Russel Honore in regiunile lovite de "Katrina". Daca uraganul rivalizeaza acum cu evenimentele din 11 septembrie 2001, atunci generalul Honore poate fi comparat cu Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului, sustin, la rindul lor, mai multi comentatori politici americani.

Nascut in timpul unui uragan

Trimis sa preia comanda operatiunilor de salvare intr-un moment in care haosul cuprinsese Mississippi si Louisiana, Honore a facut adevarate minuni. Pentru prima oara de la izbucnirea crizei, echipele de interventie recunosteau ca primesc ordine coerente de la un lider care poate debloca situatia. Energia debordanta a generalului i-a molipsit pe subordonatii sai, iar refugiatii din New Orleans puteau comunica cu un comandant care a crescut in zona si intelegea problemele lor. Generalul a impus trupelor federale sa utilizeze cit mai putin forta in cazurile in care locuitorii din New Orleans se incapatinau sa nu respecte ordinul de evacuare si a dat dovada de fermitate si inspiratie in actiunile de deblocare a cailor de acces si de reparare a digurilor.

De altfel, in toate sondajele de opinie, americanii l-au desemnat pe Russel Honore drept cel mai eficient conducator al operatiunilor de ajutorare, inaintea guvernatorului din Louisiana si a primarului din New Orleans. Russel Honore s-a nascut in urma cu 57 de ani, in apropiere de Baton Rouge, Louisiana, intr-o familie saraca de metisi francofoni. S-a nascut chiar in timpul unui uragan. Inainte de a fi detasat in zona calamitata, generalul raspundea de instruirea a jumatate din efectivele militare americane trimise in Irak. Datorita originii sale, soldatii il alinta "Ragin Cajun".

Directorul FEMA a demisionat

Intre timp, Michael Brown, directorul Agentiei federale pentru gestionarea situatiilor de urgenta (FEMA), a demisionat, ca urmare a criticilor dure primite pentru modul in care a gestionat criza. Concomitent, un nou bilant oficial anunta moartea a 513 persoane. La rindul lor, surse medicale au anuntat ca au descoperit, la sfirsitul saptaminii trecute, 45 de cadavre intr-un spital din New Orleans.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.