Blocaje in trafic din cauza semafoarelor care n-au mai functionat, oameni iesind in fuga din cladiri, angajati blocati in lifturi, operatii chirugicale intrerupte, intr-un cuvant panica a pus stapanire ieri pe locuitorii Los Angelesului, convinsi ca sunt atacati. Mai ales ca, in ajun, miscarea terorista Al-Qaida inclusese orasul lor pe lista urmatoarelor ei tinte. Pana la urma, s-a dovedit a fi o simpla pana de curent. Dar nu una banala, din moment ce, doua ore si jumatate, doua milioane de oameni au dat navala pe strazi, ziua in amiaza mare.

Totul a pornit de fapt de la un angajat neglijent, care a taiat gresit cablurile de alimentare situate in centrul de comanda al Departamentului de Apa si Curent din Los Angeles. Pana la urma insa, totul s-a terminat cu bine, iar angajatii companiilor s-au bucurat de soarele dupa-amiezii, au beneficiat de o pauza de masa prelungita sau au citit ziarul prin parcuri. Dupa momentul initial de panica, primarul orasului Los Angeles, Antonio Villaraigosa (foto), a organizat o conferinta de presa in care a explicat ce s-a intamplat si i-a indemnat pe americani sa fie calmi.

"Ca orice alt oras, Los Angeles mai are intreruperi ale sistemului de electricitate, din cand in cand. Ceea ce s-a intamplat astazi nu are nici o legatura cu 11 septembrie 2001. In primele doua ore, de altfel, 90 la suta din circuitele electrice erau restabilite". Ma aflu aici pentru a va asigura ca orasul nostru este pregatit pentru acest gen de situatii", a declarat primarul Antonio Villaraigosa, precizand ca politia a verificat rapid "zonele critice" imediat dupa producerea penei.

Asta nu inseamna insa ca politia nu a fost in stare de "alerta tactica". Ceea ce inseamna ca elicopterele au survolat orasul in permanenta, pe timpul penei de curent, si au fost preluate numai apelurile de urgenta, la sectiile de politie. Mai greu au dus-o agentii de circulatie, care au trait situatii mai mult decat dificile, in conditiile in care nici un semafor nu functiona. Traficul a fost aproape blocat timp de doua ore si jumatate, soferii au devenit nervosi, raportandu-se si cateva accidente. O situatie mai speciala s-a inregistrat si in port, unde pe cosurile rafinariei a iesit fum foarte negru, iar autoritatile au dispus evacuarea unui colegiu, existand pericolul unei explozii.

Pana de curent a avut loc la numai o zi dupa ce postul american de televiziune ABC a difuzat o amenintare Al-Qaida, care a avertizat ca va comite atentate la Los Angeles si Melbourne, dar politia din orasul american a declarat ca nu dispune de informatii privitoare la existenta unor amenintari reale. Statele Unite au fost afectate de mai multe pene de electricitate majore in ultimii ani, cea mai grava dintre acestea fiind cea produsa la 15 august 2003 la New York, cand 50 milioane de locuinte au ramas fara curent electric.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.