Printre chestiunile cele mai controversate s-au numarat crearea unui nou organism, Consiliul pentru Drepturile Omului, care sa ia locul discreditatei comisii in aceasta chestiune, existente pana in prezent, precum si un rol sporit in cadrul secretariatului ONU pentru principalele tari donatoare, in fruntea carora se afla America. Documentul, care inla-tura, deocamdata, pericolul unui impas cu consecinte fatale pentru viitorul Natiunilor Unite, a ales solutia inlocuirii unor masuri si aranjamente specifice cu declaratii generale de principii, ramanand ca detaliile sa fie lasate pe seama sesiunii ordinare a Adunarii Generale a ONU, care se deschide martea viitoare.

Daca Franta s-a declarat multumita de compromisul realizat, SUA, prin glasul noului ambasador John Bolton, a declarat ca solutia nu corespunde asteptarilor americane. ONU are nevoie de o "revolutie culturala", a spus el, adaugand ca reforma organizatiei nu e "o partida de amor de o singura noapte", ci un proces permanent. La summit-ul prilejuit de implinirea a 60 de ani de la infiintarea ONU participa peste 170 de sefi de stat si de guvern, Romania fiind reprezentata de catre presedintele Traian Basescu, care ia cuvantul astazi, cand este prevazut si discursul presedintelui Bush.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.