Junichiro Koizumi, marele invingator al scrutinului de duminica, are ambitia de a intra in istoria Japoniei drept campion al reformelor, premierul care a spart tabuurile perioadei postbelice si a condus la recompunerea peisajului politic al tarii.

Criticat de parlament, care i-a respins reforma postala, atat de draga inimii lui, Koizumi a facut apel la electorat. Iar oamenii i-au raspuns, acordandu-i increderea lor. Un pariu riscant, pentru ca, acordandu-i credit, japonezii au sustinut indirect ideea privatizarii serviciilor postale, cu toate ramificatiile si tentaculele lor, institutie devenita un adevarat simbol al tuturor arhaismelor care apasa Tara Soarelui Rasare. "Koizumi este cel mai populist dintre toti. El a fost capabil sa incalzeasca spiritul alegatorilor", estima politologul Hiroshi Kawahara. "Acum, el trebuie sa fie capabil sa promoveze reformeloe, inclusiv privatizarea Postei", a anticipat el.

Cand a venit la putere, in 2001, Koizumi a jurat sa "demoleze" Partidul liberal-democrat (PLD), o structura omnipotenta si conservatoare, care domina Japonia de 50 de ani. Este, de altfel, ceea ce a si facut Koizumi in timpul crizei politice din vara, ceea ce i-a permis sa prezinte electoratului partidul pe care-l prezideaza drept "noul PLD". Koizumi are ca model un sef de razboi din secolul al 16-lea, cu destin tragic, Oda Nobunaga, primul unificator al Japoniei, celebru pentru ca si-a masacrat fara mila dusmanii. Nu este, deci, surprizator ca primul ministru i-a vanat fara mila pe rebelii din PLD si care, aliindu-se cu opozitia, au facut sa esueze reforma postala. Acum, el poate sa-si duca la sfarsit misiunea inceputa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.