Liderul Uniunii Crestin-Democrate, Angela Merkel, se vede pus in situatia de a accepta o coalitie cu adversarul sau social-democrat, cancelarul Gerhard Schroeder, dupa alegerile din duminica aceasta. Dupa ce a condus lejer in toate sondajele de opinie efectuate dupa data de 18 mai, cand Schroeder si-a anuntat intentia de a organiza alegeri anticipate, Merkel se vede ajunsa din urma, incet dar sigur. Un ultim sondaj arata ca CDU si aliatii sai electorali au scazut sub 50% din intentiile de vot, astfel incat mai trebuie sa atraga un partener de guvernare. Posibil chiar SPD.

In sondajul efectuat de Institutul Forsa pentru revista "Stern" si postul de televiziune RTL, Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si "sora sa bavareza", Uniunea Crestin-Sociala (CSU) sunt cotate cu 42% din optiunile de vot, iar aliatii lor Liberal-Democrati aduna doar 6%. Un total insuficient pentru formarea unui guvern, dupa alegeri. De cealalta parte a spectrului politic, social-democratii lui Gerhard Schroeder inregistreaza o crestere usoara, pana la 35% din voturi, iar aliatii lor ecologisti se mentin la 7%.

Cea de-a treia formatiune din tabara guvernamentala, Partidul de Stanga, a scazut pana la 7%. In aceste conditii, cele trei formatiuni de stanga totalizeaza 49% din intentiile de vot ale germanilor, in timp ce conservatorii au doar 48%. Analistii politici considera ca "alunecarea" in sondaje a Angelei Merkel a avut loc dupa dezbaterea televizata de duminica trecuta, pe care a pierdut-o in favoarea lui Schroeder. Daca Schroeder a invins in confruntarea televizata de ZDF, duminica trecuta, astazi el are sansa de a repurta o noua victorie, de data aceasta la postul ARD.

Nu in ultimul rand trebuie remarcat faptul ca, saptamana trecuta, Schroeder a mai beneficiat si de sprijinul - chiar daca nu a fost declarat oficial - presedintelui rus Vladimir Putin, sosit la Berlin pentru parafarea unui important contract economic. Potrivit parerii multor analisti politici, Angela Merkel ar putea fi obligata sa formeze o "mare coalitie" cu Schroeder, chiar daca va castiga alegerile si va ajunge prima femeie cancelar german.

Ipoteza aceasta a ingrijorat pietele financiare internationale, in conditiile in care SPD si CDU au promovat, in campania electorala, politici economice diferite. Mai mult, specialistii sustin ca situatia politica din Germania ar putea influenta chiar evolutia monedei euro, in aceasta saptamana.

In timp ce Merkel doreste sa modifice legile pentru a usura concedierile si sa mareasca taxa pe valoarea adaugata, Schroeder vrea sa creasca impozitele celor bogati.

Institutele de sondare a opiniei publice sustin ca electoratul a fost influentat de atacurile dure ale cancelarului Schroeder la adresa "ministrului de Finante" din cabinetul fantoma al crestin-democratilor, Paul Kirchhof. Acesta propune un sistem de impozitare radical, mult diferit de ceea ce isi doreste Angela Merkel. De altfel, Merkel si alti lideri CDU au inceput sa se delimiteze de planurile lui Kirkhhof, care prevad o rata unica a impozitarii de 25%, fara relaxari fiscale.

Angela Merkel a convocat, ieri, o sedinta de urgenta cu principalii sai consilieri, pentru a gasi o modalitate de a stopa ascensiunea lui Gerhard Schroeder. De remarcat ca principalii consilieri ai liderului SPD sunt femei: Eva Christiansen (35 de ani), fost jurnalist si economist cu experienta, Beate Baumann (41 de ani), seful de campanie, si Hildegard M?ller (38 de ani), un influent membru al Parlamentului. Tot analistii politici spun ca, daca Angela Merkel va castiga alegerile, societatea germana - condusa pana acum "de barbati pentru barbati", potrivit activistei Alice Shwarzer - se va confrunta cu o "revolutie feminina".

Posibile coalitii pe scena politica germana

Sondajele de opinie au aratat ca, dupa alegerile de duminica, pot aparea mai multe coalitii politice, relateaza Reuters.

CDU/CSU < SPD - Desi reprezentantii CDU si CSU nu vor sa auda de "marea coalitie" cu SPD, sondajele de opinie demonstreaza ca aceasta este cea mai posibila. In timp ce unii analisti se tem ca o coalitie "ros-neagra" va consolida stagnarea economica, unii liderii din partidele implicate declara de ani de zile ca "marea coalitie" este singura alianta suficient de stabila pentru a aplica reforme drastice in domeniul sanatatii, al impozitelor si al structurilor federale. Totusi, din punct de vedere ideologic, aceasta coalitie ar putea fi fragila.

CDU/CSU < FDP - Aceasta formula este favorita pietelor financiare. Coalitia "galben-neagra" este considerata o alianta care poate duce la crestere economica si pune capat stagnarii. De altfel, aceasta coalitie a fost la putere timp de 16 ani, intre 1982 si 1998, in pofida unor neintelegeri intre liberali si Uniunea Crestin-Sociala.

SPD < Ecologistii < FDP - Asa-numita "alianta-semafor" (verde-galben-rosu) nu pare sa aiba un viitor, din cauza diferendelor dintre Ecologisti si Liberali. Aceasta formula a guvernat o singura data, la nivel de land federal.

SPD < Ecologistii < Partidul de Stanga - O alianta foarte putin probabila, respinsa pana acum de Schroeder si de liderul ecologistilor, Joschka Fischer. Colaborarea SPD-Partidul de Stanga este aproape imposibila, deoarece ultimul este condus de Oskar Lafontaine, inamicul lui Schroeder.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.