Regizorul american Steven Soderbergh va folosi o serie de dosare declasificate ale CIA pentru a realiza o pelicula, cu buget de peste 30 milioane de dolari, despre celebrul erou sud-american Ernesto "Che" Guevara, care va culmina cu moartea sangeroasa a acestuia in timpul unor lupte de guerilla din Bolivia, relateaza editia online a cotidianului britanic "The Telegraph". Soderbergh este unul dintre cei mai inovatori cineasti americani, printre creatiile caruia se numara pelicule precum "Sex, Lies and Videotape", "Erin Brockovich", "Traffic", etc.

Rolul celebrului revolutionar nascut in Argentina va fi interpretat de Benicio Del Toro, unul dintre cei mai apreciati actori hispanici de la Hollywood si care este deja posesorul unei statuete Oscar pentru rolul politistului din Traffic. Soderbergh a precizat recent ca filmarile pentru pelicula "Che!" vor debuta cel mai probabil in primavara viitoare, la scurta vreme dupa ce va termina lucrul la "The Good German", un thriller a carui actiune se petrece in Berlinul de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Rolurile principale aici sunt detinute de George Clooney si Cate Blanchett.

Filmul lui Soderbergh va puncta rolul avut de Che in victoria revolutiei cubaneze din anul 1959 pentru ca apoi sa se concentreze asupra ultimelor zile din viata acestuia, zile in care ducea o lupta de guerilla in Bolivia. Punctul culminant al peliculei va fi reprezentat de capturarea lui Guevara in octombrie 1967, moment din care Che i-a fost incredintat agentului CIA Felix Rodriguez. Arhivele nationale de la Washington au declasificat multe dintre informatiile pe care CIA le obtinuse de la agentul Rodriguez dupa ce Guevara a fost impuscat mortal in localitatea La Higuera.

Documentele cu pricina arata faptul ca Felix Rodriguez impreuna cu alti agenti CIA au pregatit prinderea lui Che pe baza unor informatii obtinute de la un camarad capturat al acestuia, care a dezvaluit planurile de lupta sub tortura. Pe data de 8 octombrie 1967, Che este capturat in timp ce conducea o patrula in apropierea localitatii La Higuera. Urmaritorii sai l-au putut inconjura doar in momentul care arma lui Guevara a fost distrusa de catre un golt iar revolutionarul a fost impuscat in picioare. Conform marturiilor soldatilor prezenti la fata locului, Guevara le-ar fi strigat "Nu trageti! Sunt Che Guevara si valorez mai mult viu decat mort!".

"Trage, lasule!"

Documentele CIA dezvaluie si faptul ca agentul Felix Rodriguez a primit un telefon de la comandantul fortelor armate boliviene Rene Barrientos care i-a comunicat doua numere codificate (500 pentru "Guevara" si 600 pentru "executie"), in ciuda faptului ca CIA dorea ca revolutionarul sa fie tinut in viata. In momentul in care Rodriguez vorbea cu Guevara (pe care il dusese in cladirea unei foste scoli), in apropiere s-au auzit doua impuscaturi - fusesera executati doi dintre camarazii lui Che.

"Realizand ce se petrecuse, Guevara s-a albit la fata. Rodriguez i-a confirmat la scurt timp ca urma sa fie executat. Mai tarziu, Guevara a reusit sa se linisteasca si sa para impacat cu soarta sa", se mai relateaza in documentele cu pricina. Se asteapta ca Soderbergh sa introduca in productia sa si ultimele cuvinte rostite de celebrul revolutionar sud-american: "Stiu ca esti aici ca sa ma ucizi. Trage, lasule. Nu vei ucide decat un om". Dupa executie, se pare ca Rodriguez a pus mana pe ceasul Rolex al lui Guevara, pe care in anii urmatori l-a aratat cu mandrie ziaristilor sud-americani si nu numai.

Ridicarea revolutionarului Ernesto Guevara de la Serna la rang de legenda a inceput la scurt timp dupa asasinarea sa, intr-o perioada in care felul in care a murit era aprig disputat in anumite cercuri iar oamenii se bateau pe fotografii facute dupa executie. Astazi, ramasitele lui Guevara, alaturi de cele ale altor sase fosti companeros ai acestuia, se odihnesc din 1997 intr-un mausoleu din Plaza Comandante Ernesto Guevara din Santa Clara, Cuba. In acel an, trupul lui Che a fost exhumat si adus din Bolivia.

Numai in 2004, peste 200.000 de persoane (dintre care aproape 130.000 de straini) au vizitat mormantul lui Che. In interiorul mausoleului se afla expusa si scrisoarea originala in care Guevara ii scria lui Castro ca urmeaza sa paraseasca Cuba, dar ca va continua sa lupte in strainatate pentru cauza revolutiei. Tot aici, Guevara ii comunica lui Castro ca renunta la toate functiile detinute in stat si la cetatenia cubaneza. Celebrul filozof francez Jean-Paul Sartre l-a numit pe Guevara "cea mai completa fiinta umana de varsta noastra".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.