Chiar daca dupa un raid armat american a fost eliberat Roy Hallums, ultimul prizonier, coleg de celula al jurnalistilor romani capturati in Irak, colegii nostri tinuti ostatici timp de 55 de zile, in Bagdad, nu au vrut sa dea amanunte, pentru ca "este o chestiune care nu depinde de noi. O problema care se ridica la nivel de diplomatie mondiala". Totusi, din surse demne de incredere, va prezentam cateva amanunte, in exclusivitate, care au fost tinute secret de catre "Celula de criza" din Romania.

In momentul in care Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si insotitorul lor, Mohamad Munaf, au fost adusi in "ferma terorii" de catre insurgentii irakieni, ei au avut primele contacte cu jurnalista franceza Florance Aubenas, cu insotitorul ei Hanud Hussein, cu Roy Hallums, cu filipinezul Robert Tarangoy si cu un prizonier irakian. Din acel moment si pana cand colegii nostri au fost eliberati, aceste persoane enumerate mai sus nu au fost duse in alte locatii.

Cei noua au fost, initial, 11

Mai trebuie spus ca, initial, ziaristii romani si insotitorul lor au remarcat prezenta a doi irakieni care, dupa doua zile de bataie crunta, au fost luati din acel loc si dusi intr-o alta locatie, necunoscuta. Unul dintre cei doi era fiul irakianului care a fost eliberat zilele trecute, alaturi de Roy Hallums. Tatal si fiul fusesera rapiti, cu cateva zile inainte, din fata casei lor. Initial, un grup de insurgenti a sunat, intr-o seara, la usa casei, moment in care a iesit baiatul irakianului, care a fost luat la bataie.

In acel moment a intervenit parintele sau, care a vrut sa riposteze, dar cand a vazut ca fiul lui este amenintat cu un Kalashinkov, s-a predat. Cei doi au fost luati si dusi la ferma la care erau prizonieri jurnalista franceza si, ulterior, romanii. Rebelii irakieni i-au luat pe acestia pentru ca lucrau in constructii si aveau intelegeri cu americanii, carora le inchiriau mai multe utilaje.

Apel la Ghadafi

Soarta americanului Roy Hallums, ostaticul cu cea mai indelungata perioada de detentie, a fost una cruda. El era adesea pacalit de insurgenti ca va fi eliberat, acest lucru sporindu-i deznadejdea. Fiind american, el se gandea ca are cele mai putine sanse de supravietuire. Una din marile sale greseli a fost apelul de salvare pe care l-a facut la Muammar Ghadafi. Chiar daca acesta din urma a cerut eliberarea ostaticului american, acest fapt i-a deranjat pe rebeli care i-au prelungit acestuia perioada de detentie.

Ei au cerut pentru eliberarea lui Hallums o rascumparare in valoare de 12 milioane de dolari patronilor sauditi ai americanului. Un amanunt picant al acestei crize a ostaticilor este meniul lui Hallums, care diferea de cel al celorlalti prizonieri. El era servit cu sardele, deoarece mancarurile pe care le primea de la gardieni ii creau probleme de sanatate.

Negocieri pe trei planuri

Negocierile insurgentilor se purtau pe trei planuri diferite. Daca pentru eliberarea jurnalistilor romani si a lui Florance Aubenas se cereau revendicari politice, de cealalta parte se cereau bani. Chiar si pentru ostaticul irakian s-a negociat cu familia acestuia o suma exorbitanta, pe care rudele lui nu puteau sa o achite.

Tratativele prelungite i-au provocat o stare de deznadejde americanului, care se simtea din ce in ce mai rau. Slabise mult, nu mai avea deloc burta, desi, initial, era un individ destul de gras, ajunsese intr-o stare fizica precara. Se vedea ca nu suporta detentia, acest aspect provocand o stare de iritare si rapitorilor. Intr-o situatie asemanatoare se afla si irakianul retinut o data cu Hallums, disperat ca nu stia ce se intamplase cu fiul sau. Un moment delicat era atunci cand erau obligati sa iasa din celula pentru a filma mesajele catre cei de acasa. Abu Sahar, liderul gruparii care ii tinea prizonieri, nu asista tot timpul la aceste scene, cel trimis fiind mana sa dreapta, pentru ca acesta stia sa vorbeasca engleza.

'Marfa>> insurgentilor

Cele doua jurnaliste tinute in captivitate, Marie Jeanne Ion si Florance Aubenas, au fost mai protejate decat restul ostaticilor. Ele capatau mai multa atentie cand le era rau, ameteau sau chiar lesinau. Rebelii se speriau de faptul ca femeile ar putea muri si astfel si-ar fi pierdut "marfa". O data cu eliberarea ultimului prizonier, "ferma terorii" a ramas goala. Raidul armat american a fost organizat in mai putin de trei ore.

Nici unul dintre militarii care au participat la actiune nu a fost ucis sau ranit, iar ostaticul american, in varsta de 57 de ani, a fost gasit in stare buna. Roy Hallums, rapit la 1 noiembrie din Bagdad, este cel de-al doilea ostatic eliberat in Irak in urma unui raid armat dupa australianul Douglas Wood, eliberat de fortele irakiene dupa 47 de zile de captivitate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.