Politistii americani, sprijiniti de soldati, au inceput sa foloseasca forta pentru a-i evacua pe supravietuitorii uraganului "Katrina" din New Orleans, in timp ce o noua furtuna de proportii ameninta Statele Unite. Potrivit BBC, aproximativ 10.000 de persoane au refuzat sa paraseasca orasul grav afectat, in ciuda ordinului de evacuare al primarului Ray Nagin. Multi dintre ei au inceput sa plece de bunavoie, insa altii au fost incatusati si dusi in centrele de evacuare, au afirmat oficiali americani.

Inaintea evacuarii fortate, politia din New Orleans a confiscat armele detinute de civili, iar presedintele american a pregatit populatia pentru scenele de cosmar care vor urma pe masura ce salvatorii vor descoperi noi victime. George W. Bush a anuntat ca fiecare familie afectata de uraganul "Katrina" va primi un ajutor initial in valoare de 2.000 de dolari. In plus, el a declarat data de 16 septembrie zi nationala pentru rugaciune si comemorare a victimelor.

Pe de alta parte, un sondaj de opinie arata ca doua treimi dintre americani considera ca presedintele ar fi putut face mai mult referitor la pagubele provocate de "Katrina". Centrul de Cercetare "Pew" a constatat ca doua treimi dintre afro-americani cred ca reactia guvernului ar fi fost mai rapida daca majoritatea celor afectati ar fi fost albi.

'Ophelia>>, al saptelea uragan din acest sezon

La numai cateva zile dupa ce "Katrina" a devastat sudul tarii, cel de-al saptelea uragan din acest sezon ameninta Statele Unite. Potrivit CNN, joi seara, furtuna tropicala Ophelia a atins statutul de uragan si urma sa ajunga in statul Florida. In jurul orei 21.00 GMT (00.00, ora Romaniei), rafalele de vant atinsesera aproape 120 kilometri pe ora, dar ciclonul era inca stationar, a precizat Centrul national pentru uragane (NHC).

Centrul uraganului, clasat in nivelul 1 pe scara Saffir-Simpson, era localizat in Oceanul Atlantic, la circa 112 kilometri distanta de Cap Canaveral, in Forida. NHC nu era inca sigur cu privire la zona de coasta care ar putea fi afectata de Ophelia, dar a apreciat ca locul de impact cel mai probabil este Cocoa Beach, in apropiere de Cap Canaveral. Uraganul ar putea provoca in urmatoarele zile rafale violente de vant si ploi torentiale in centrul si nord-estul statului Florida, precum si in sudul Georgiei.

UE, afectata pe plan economic

Intre timp, principalul subiect pe agenda de discutii a oficialilor Uniunii Europene este limitarea impactului economic al cresterii pretului la combustibili, ca urmare a uraganului "Katrina". Ministrii de finante si sefii bancilor centrale s-au reunit la Manchester, pentru prima data dupa ce "Katrina" a impins preturile titeiului la niveluri record. "Ministrii vor discuta despre evolutia preturilor petrolului si consecintele asupra cresterii economice si vor incerca sa identifice" masurile ce trebuie luate, a declarat, pentru Reuters, o sursa diplomatica.

"Ei vor discuta daca este nevoie sa compenseze impactul preturilor petrolului pe termen scurt si, de asemenea, despre politica energetica pe termen lung", a adaugat sursa. In plus, ministrii vor incerca sa stabileasca modul in care se vor ocupa de sectoarele economiei ce au nevoie in mod regulat de interventii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.