Secretarul general al ONU, Kofi Annan, adjunctul sau si intregul Consiliu de Securitate poarta raspunderea pentru proasta gestionare a programului umanitar "Petrol contra hrana", ceea ce i-a permis lui Saddam Hussein sa deturneze mai bine de 10 miliarde de dolari - este concluzia la care a ajuns Comisia de ancheta condusa de Paul Volcker, ce a avut de investigat rolul jucat de secretarul general al ONU si colaboratorii sai apropiati in desfasurarea programului amintit.

Raportul final dat publicitatii ieri, la New York, subliniaza ca programul respectiv, care autoriza Bagdadul sa vanda titei pentru a achizitiona hrana si medicamente necesare populatiei irakiene lovita de sanctiunile economice internationale, a fost, pana la urma, "un pact cu diavolul, iar acesta a folosit mijloacele ce i-au fost oferite pentru a manipula scopurile umanitare ale programului".

"Responsabilitatea neregulilor trebuie larg impartita, incepand cu tarile membre ale Consiliului de Securitate", a mai spus Volcker, aratand ca unicul aspect pozitiv al programului ONU a fost acela ca "a permis milioanelor de civili irakieni supusi embargoului sa nu moara de foame".

Incarcarea facturilor, tranzactiile in secret, contrabanda au permis regimului lui Saddam sa-si procure valuta fara vreun control din partea secretariatului sau al Consiliului de Securitate. Associated Press releva ca si cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU au fost criticati, reprosandu-li-se ca "au inchis ochii" la ilegalitati, iar in anumite situatii, chiar le-au incurajat.

Kofi Annan nu demisioneaza

Concluziile raportului sunt "profund jenante pentru noi toti", a reactionat Kofi Annan, precizand ca accepta criticile ce-i sunt aduse. In mod surprinzator pentru observatorii de la Natiunile Unite, el nu a demisionat, chiar daca fiul sau se afla printre persoanele suspectate ca au derulat afaceri oneroase cu titei si ca a primit sume importante de la companii care au comercializat petrol irakian obtinut pe cai ilegale.

Raportul Volcker precizeaza ca nu au fost gasite dovezi "tangibile" care sa probeze ca secretarul general a avut vreun rol in favorizarea afacerilor respective. Mai mult, Annan a anuntat ca nici nu are intentia sa demisioneze, implicandu-se in punerea in aplicarea recomandarilor Comisiei Volcker de reformare a sistemului de administrare a finantelor ONU.

Kofi Annan a cerut sefilor de state ce vor veni miercurea viitoare la sesiunea Adunarii Generale a ONU sa ia nota de concluziile comisiei si sa adopte de urgenta reforme care sa duca la redobandirea de catre ONU a respectului si credibilitatii serios lovite de scandalul "Petrol contra hrana". In raport, Volcker cere indeosebi o mai buna coordonare intre diferitele agentii ale ONU si un control riguros al finantelor si operatiunilor derulate de catre acestea, acordarea de piete si contracte exclusiv independent de ratiuni politice, crearea unei comisii independente de audit care sa supravegheze programele si contractele ONU.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.