Un raport medical despre moartea fostului lider palestinian Yasser Arafat si care a fost tinut pana in prezent secret a ajuns in mainile jurnalistilor de la "Haaretz" si "New York Times". Fiecare dintre cele doua ziare a consultat mai multi medici care, evident, au prezentat concluzii contradictorii. Ceea ce se stie cu siguranta este ca Arafat a murit in urma unei hemoragii cerebrale severe datorate coagularii intravasculare. De aici incep insa speculatiile.

"Haaretz" enumara trei variante. Prima este otravirea. Primele simptome au aparut dupa ce Arafat a luat cina in seara de 12 octombrie 2004. A doua zi, starea lui a inceput sa se inrautateasca. Unul dintre expertii citati sustine ca este un caz-scoala de otravire. Acelasi lucru il cred si mai multi oficiali palestinieni care sunt convinsi ca autorul este Israelul. In sprijinul lor ei aduc drept argument faptul ca in 1997 Israelul chiar a incercat sa otraveasca un lider Hamas la Amman.

Insusi doctorul personal al lui Arafat, Ashraf al-Kurdi, este convins ca seful sau a fost otravit. Motivul este ca... el stie ca medicii francezi au descoperit virusul HIV/SIDA in sangele lui Arafat. Acest lucru ar dovedi ca cei care l-au otravit au vrut sa isi acopere urmele. Un alt medic, mai putin atasat de teoria conspiratiei, a remarcat insa din raportul facut de francezi ca lipseste orice test pentru HIV, desi colapsul total al organismului lui Arafat ar fi un exemplu-scoala de simptome care indica SIDA.

In sfarsit, cea de-a treia ipoteza indica o toxiinfectie alimentara severa. Vreme de doua saptamani medicii din Ramallah nu i-au administrat nici un fel de antibiotice, ceea ce se pare ca i-ar fi fost fatal. Tratamentul cu antibiotice i-a fost administrat lui Arafat abia dupa ce a ajuns la spitalul militar francez Percy, pe 29 octombrie, dar era deja prea tarziu.
Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie. Natura posibilei infectii este necunoscuta, ceea ce nu face decat sa adanceasca misterul. Specialistii consultati de "New York Times" sunt insa convinsi ca Arafat nu a fost otravit si este putin probabil sa fi avut SIDA, desi nici ei n-ar sti sa spuna ce l-a omorat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.