Unul dintre colegii de celula ai jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian a fost eliberat, miercuri, de trupe americane. Potrivit unor surse, acesta a fost ultimul prizionier al gruparii care i-a rapit pe ziaristii romani si pe insotitorul lor, Muhamad Munaf. Raidul armat in urma caruia a fost recuperat ostaticul american Roy Hallums si insotitorul sau irakian, sechestrati intr-o ferma situata la sud de Bagdad, a fost organizat in mai putin de trei ore, a declarat un purtator de cuvant al armatei americane.

"Operatiunea au fost planificata si executata in mai putin de trei ore", a declarat locotenent-colonelul Steve Boylan, adaugand ca fortele de interventie au arestat si un suspect la ferma situata la 25 kilometri sud de Bagdad. Nici unul dintre militarii care au participat la misiune nu a fost ucis sau ranit, iar ostaticul american in varsta de 57 de ani a fost gasit "in stare buna", a adaugat Boylan. Roy Hallums, rapit la 1 noiembrie din Bagdad, este unul dintre ostaticii cu cea mai indelungata perioada de detentie.

El este cel de-al doilea ostatic eliberat in Irak in urma unui raid armat, dupa australianul Douglas Wood, eliberat de fortele irakiene dupa 47 de zile de captivitate. Familia lui Roy Hallum si-a anuntat bucuria la aflarea vestii eliberarii acestuia. "Am asteptat foarte mult aceasta zi", a declarat fiica sa, Carrie Cooper, in varsta de 29 de ani, care locuieste la Westminster (in sudul Los Angelesului), precizand ca tatal sau a informat-o personal asupra eliberarii sale, telefonandu-i din capitala irakiana. "Este cel mai minunat apel telefonic pe care l-am primit vreodata", a afrmat si fosta sotie a lui Roy Hallums.

Americanul Roy Hallums (foto) a fost tinut ostatic din data de 1 noiembrie 2004, cand a fost rapit impreuna cu alte cinci persoane. Barbatul a fost salvat, miercuri, de la o ferma situata la aproximativ 25 de kilometri sud de Bagdad, in jurul orei 11.00, ora locala. Armata a anuntat ca raidul a fost planificat rapid, dupa ce un prizonier irakian a divulgat locul in care se aflau cei doi ostatici. Toamna trecuta, americanul, in varsta de 57 de ani, a fost luat prizonier de circa douazeci de irakieni inarmati, in timpul unui atac cu focuri de arma.

Hallums lucra la o firma saudita din industria alimentara, cand a fost surprins de gruparea rebela militara in cartierul Mansour din Bagdad. Din informatiile primite de la martorii aflati in zona, se pare ca unii dintre rebeli aveau fetele acoperite, iar altii purtau haine traditionale. Toti detineau arme de foc semiautomate si unii aveau lansatoare de rachete. A fost singurul american luat ostatic in acea zi, in urma basculadei care a avut loc.

Familia nu stia ca se afla in Irak

Fiica lui Hallums a declarat ca tatal ei a fost rapit exact de la locul sau de munca. "Nu eram sigura ca el a fost cel rapit, pentru ca nu stiam ca era, in acel moment, in Irak. Nu stiam ca s-a mutat si ca lucra acolo. Tatal meu a trait intr-o tara vecina, mai sigura, timp de mai multi ani, acest lucru facandu-ma sa cred ca era in continuare acolo. Am fost socata cand am auzit ca a fost rapit in Bagdad. La inceput, nu imi venea sa cred ca el este cel luat.

Din pacate, s-a dovedit contrariul, si, din acel moment, socul s-a transformat intr-o multitudine de sentimente pe care le-am trait zilnic: frica, frustrare, depresie si, cateodata, stari de negare. Fosta sotie a lui Hallums, Susan, cu care acesta a vorbit telefonic miercuri, a declarat ca barbatul a fost "legat" pe perioada captivitatii si ca nu poate merge bine, dar ca nu are alte probleme grave.

Rascumparare de 12 milioane de dolari

Din cate se pare, angajatorii lui Roy Hallums au primit o cerere de rascumparare, in valoare de 12 milioane de dolari. Imediat dupa eliberare, americanul a tinut sa multumeasca celor care au dat de urma rapitorilor, precum si celor care au facut posibila eliberarea sa. El a declarat: "Tuturor celor care m-ati ajutat, va voi ramane vesnic recunoscator!" De asemenea, autoritatile americane au mai precizat faptul ca, o data cu Hallums, a fost eliberat si un prizonier irakian, a carui identitate nu a fost, inca, facuta publica, dorindu-se anuntarea familiei acestuia inainte. Rapitorii au eliberat, ulterior, patru ostatici, dar i-au pastrat pe Hallums si pe contabilul filipinez Robert Tarongoy.

Toti sase lucrau pentru o societate saudita. Filipinezul, in varsta de 31 de ani, a fost eliberat in iunie. In luna ianuarie a fost difuzata o inregistrare video cu Hallums in care acesta spunea ca a fost "arestat de un grup al rezistentei din din Irak".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.