Biroul Permanent al Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD, cel mai important partid de opozitie de la Chisinau) a hotarat ca formatiunea va adopta, in campania electorala din 2005, culoarea portocalie - culoarea electorala a lui Traian Basescu si a lui Viktor Iuscenko -, "ca expresie simbolica a Opozitiei democratice din Basarabia". Crestin-democratii au ales aceasta culoare, deoarece, in opinia lor, culoarea portocalie a devenit simbolul innoirilor benefice.

"Dupa Romania si Ucraina, Moldova este tara care trebuie sa resimta impactul puternic al schimbarii, schimbare care vine sub semnul culorii oranj", se arata in decizia Biroului Permanent al PPCD. Potrivit crestin-democratilor, in anul 2004, regiunea de est si sud-est a Europei a cunoscut evolutii politice de exceptie prin afirmarea Opozitiei democratice din Ucraina si din Romania in cadrul campaniilor electorale care au trecut sub semnul schimbarii si al orientarii ferme pe directia integrarii euroatlantice. PPCD a mentionat succesul inregistrat de Opozitia din Romania, in cadrul alegerilor parlamentare si prezidentiale, ca si de prestatia remarcabila a candidatului acesteia la presedintie, Traian Basescu, de-a lungul cursei electorale. Totodata, PPCD si-a exprimat solidaritatea cu lupta colegilor ucraineni pentru libertate, democratie si prosperitate.

Basarabenii spera in sprijinul dat de Bucuresti

De asemenea, crestin-democratii au luat act cu satisfactie de angajamentul ferm al presedintelui ales al Romaniei, Traian Basescu, de a dezvolta relatii de parteneriat strategic cu Moldova, ca stat in care locuieste o parte a poporului roman, care trebuie sa se bucure de tot sprijinul Romaniei.

Partidul Popular Crestin Democrat si-a anuntat elementele-cheie ale platformei politice: optiunea ferma pentru realizarea unei alternante la guvernare, angajamentul pentru afirmarea statului de drept, a institutiilor democratice, a drepturilor omului, a unei economii de piata performante si orientarea strategica spre Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica. Simbolul electoral al PPCD a fost pana acum o inima albastra, cu imaginea lui Stefan cel Mare in interior, inconjurata de 12 stele ale UE.

PPCD creste in sondaje

Potrivit unui rating al partidelor politice din Moldova, realizat in luna noiembrie de catre expertii filialei baltice a Institutului britanic "Gallup", Partidul Popular Crestin Democrat se situeaza pe locul doi, dupa Partidul Comunistilor din Moldova, Blocul "Moldova Democrata" (BMD) aflandu-se pe locul trei, informeaza Agentia Nica-press. Sondajul "Gallup" atesta ca PPCD ar putea obtine, la alegerile parlamentare din 2005, 25 la suta din voturile alegatorilor. Potrivit aceluiasi sondaj, BMD va depasi cu greu pragul de 12 la suta, necesar pentru intrarea blocurilor in Parlament.

Noua fata a lui Voronin - un joc tactic

De cealalta parte, in vederea pregatirii pentru alegerile generale de peste Prut, prevazute pentru prima parte a anului viitor, liderul Partidului Comunist de la Chisinau si presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a inceput sa se pregateasca, mai intai la nivel doctrinar, pentru marele eveniment electoral. Ca urmare a refuzului de a semna, in toamna anului trecut, Memorandumul Kozak, ce viza federalizarea Basarabiei, Marele Tar de Rasarit si-a intors fata de la acolitul sau din Chisinau. Astfel, Voronin a realizat ca din moment ce nu mai are sustinerea Kremlinului, trebuie sa vizeze acum obtinerea unui sprijin din alta parte. In ceea ce priveste schimbarea la fata a lui Voronin, acesta deja a anuntat transformarea partidului pe care-l conduce. Comunistii vor deveni, astfel, politicieni de stanga, cu inclinatii europene. De mentionat ca presa de peste Prut atrage atentia asupra faptului ca preferatul lui Vladimir Putin la urmatoarele alegeri din Moldova este actualul primar al Chisinaului, Serafim Urechean, care este, totodata, si presedintele Blocului "Moldova Democrata".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.