Likud si Partidul Muncii au stabilit programul unei guvernari comune

Reprezentantii partidului Likud al premierului israelian, Ariel Sharon, si cei ai Partidului Muncii, au pus la punct, in cursul noptii de sambata spre duminica, un program, in linii mari, pentru un Guvern de uniune nationala. Partidul Likud si Partidul Laburist au ajuns la acordul pentru formarea unui Guvern de uniune nationala vineri seara. Shimon Peres, liderul Partidului Laburist, a apreciat ca, din interiorul Guvernului, partidul sau va putea influenta lucrurile, indiferebt de pozitia pe care o va ocupa. "Sa renuntam la Gaza este mai bine decat sa nu facem nimic", a apreciat el, precizand ca, pentru pace, trebuie asumate anumite riscuri. In opinia lui Peres, "Gaza ar trebui sa aiba un port si un aeroport iar Israelul trebuie sa deschida soseaua Philadelphia (frontiera dintre Egipt si Fasia Gaza), pentru a exista cel putin o libertate de miscare catre sud".

Liderul laburistilor considera necesara asigurarea unui mod de acces in Cisiordania - poate prin intermediul caii ferate. "Intelegem ca nu este in interesul nostru sa-i lasam pe palestinieni sa moara de foame", a adaugat el, atentionand ca "harta coloniilor este imposibil de integrat in harta pacii". Peres considera ca este in interesul liderului palestinian Mahmud Abbas sa dezarmeze gruparile radicale Hamas si Jihadul Islamic. El a explicat ca israelienii si palestinienii incearca varianta mai multor acorduri intermediare si nu lucreaza direct la un acord asupra unui statut final, intrucat, pentru moment, nu exista majoritate asupra a doua puncte importante: problema Ierusalimului si a refugiatilor. Ceremonia semnarii documentului era prevazuta pentru ieri, conform postului de radio militar din Israel, citat de Rompres.

Echipele celor doua partide au redactat practic toate punctele, cu exceptia definirii prerogativelor liderului laburist, Shimon Peres. Acesta ar urma sa fie numit "vicepremier in biroul primului ministru", a precizat postul citat. "Prerogativele lui Peres vor fi determinate de premier imediat dupa formarea Guvernului", a declarat responsabilul cu negocierile din partea Likud, Yoram Raved. Acesta a mentionat si anumite "probleme tehnice".

Cele doua principale formatiuni politice israeliene au convenit sa mentioneze, in programul comun, ca evacuarea Fasiei Gaza si a celor 8000 de colonisti israelieni care locuiesc aici ar urma sa inceapa cel tarziu la 1 martie 2005.

Sharon pregateste noul Guvern

Ariel Sharon spera sa isi prezinte joi, in Knesset (premierul israelian), noul Guvern. In prezent, Sharon guverneaza bazandu-se numai pe cei 40 de deputati ai Likud (din totalul de 120 de membri ai Kenssetului), dupa retragerea formatiunilor ostile planului de evacuare a Fasiei Gaza. Partidul Laburist, care detine doar 19 fotolii parlamentare, a acceptat sa se alature din nou cabinetului Sharon pentru a-i permite acestuia sa isi puna in aplicare, in 2005, planul de retragere din Gaza si din alte patru colonii nord-cisiordaniene.

Shimon Peres a declarat cotidianului francez Le Figaro: "Pentru prima data, exista o majoritate in Israel atat in Parlament, cat si in opinia publica, pentru crearea unui stat palestinian. Si chiar daca nu sunt pe deplin de acord cu Sharon asupra perspectivelor, prefer un plan mediocru sustinut de o majoritate, unui plan genial fara majoritatea necesara aplicarii. Aceasta este diferenta dintre mine si unii dintre colegii mei".

Israelul elibereaza 170 de detinuti palestinieni

Guvernul israelian a mai facut un pas pe drumul armonizarii relatiilor cu palestinienii, anuntand, ieri, intr-un comunicat oficial, ca va elibera 170 de detinuti palestinieni. "In cursul sedintei, premierul a afirmat ca decizia de eliberare a acestor detinuti reprezinta un gest de bunavointa si de prietenie fata de presedintele egiptean, Hosni Mubarak, care l-a eliberat pe Azzam Azzam", un israelian acuzat de spionaj in favoarea Israelului si condamnat la 15 ani de inchisoare, mentioneaza un comunicat oficial israelian. Azzam Azzam a fost eliberat de autoritatile egiptene la 5 decembrie, inainte de ispasirea pedepsei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.