Uzbekistanul asteapta din partea Romaniei "o reactie imediata" la solicitarea sa legata de returnarea "participantilor activi la revolta din mai 2005 de la Andijan", oras in sudul republicii uzbece, se arata intrun comunicat al Procuraturii de la Taskent.

Aproximativ 440 de uzbeci refugiati in republica vecina Kargazstan dupa evenimentele sangeroase din mai de la Andijan, in estul Uzbekistanului, au fost transferati la 29 iulie in Romania, care a raspuns astfel unei solicitari a inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati. Dupa numai cateva zile, Ministerul uzbec de Externe a declarat ca "evacuarea persoanelor anchetate contravine documentelor internationale privind statutul refugiatilor".

Oficialitatile uzbece amintesc ca, la 8 august, Taskentul a transmis oficial partii romane materiale informative cu privire la 234 de uzbeci din cei 439 care se afla in prezent in Romania. Materialele respective, indica acelasi comunicat al Procuraturii, includ "dovezi evidente privind participarea acestor persoane la crime", inclusiv extrase din depozitiile "teroristilor", rezultate ale expertizelor efectuate, fotografii si alte dovezi.

La aceste materiale se adauga o caseta video inregistrata chiar de "teroristi" la evenimentele din 13 mai de la Andijan. Cu toate acestea, spune comunicatul, autoritatile romane nu au dat nici un raspuns. Represiunea sangeroasa de la Andijan a facut, potrivit mai multor organizatii neguvernamentale, intre 500 si 1.000 de victime, dupa ce fortele de securitate au deschis focul asupra unei multimi de manifestanti. Autoritatile uzbece afirma insa ca au fost ucisi doar 187 de oameni, despre care sustin ca erau in majoritate teroristi si extremisti.

Mihai Razvan Ungureanu: Nici nu se pune problema

Reactia autoritatilor romane la cererea Taskentului a fost ferma. Ministrul de Externe al Romaniei, MihaiRazvan Ungureanu, a declarat ca refugiatii nu se afla in Romania ca urmare a cererii unui stat din Asia Centrala, ci ca urmare a solicitarii Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati. "Nu facem decat sa ne respectam datoria de membru al ONU declara MihaiRazvan Ungureanu mai mult, de membru nepermanent al Consiliului de Securitate. Decizia de ai gazdui pe refugiati are o logica umanitara, si nu una politica. Nu se pune problema extradarii lor."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.