Peste 20 de milioane de germani au urmarit, duminica seara, confruntarea televizata dintre cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder, si rivalul sau crestin-democrat, Angela Merkel. Potrivit postului de televiziune ZDF, nici o alta emisiune de televiziune nu s-a mai bucurat de o asemenea popularitate de la transmisia finalei Campionatului mondial de fotbal, dintre Germania si Brazilia, in 2002. ZDF a realizat si un sondaj printre telespectatori, dupa incheierea confruntarii politice.

Desi sondajele pre-electorale de pana acum il dadeau perdant pe Schroeder, de data aceasta victoria a fost de partea sa. Aproximativ 48% din cei intervievati au declarat ca Schroeder este castigatorul net al confruntarii, in timp ce doar 28% au vazut-o invingatoare pe Angela Merkel, desi aceasta a fost mai spontana si a facut chiar o gluma.

"Sunt un rezultat al unirii Germaniei si celei a parintilor mei", a spus Merkel, care provine din fosta Germanie comunista. Schroeder a atacat planurile de reforma a sistemului de impozitare, anuntate de Merkel si a blamat-o pe reprezentanta crestin-democratilor pentru ca se opune integrarii Turciei in UE. "Faceti o mare greseala de politica externa. Nu intelegeti ce semnificatie geopolitica are alaturarea Turciei la UE", a declarat cancelarul.

Analistii economici care au urmarit confruntarea electorala au spus ca Schroeder a dovedit ca este preferatul electoratului in ansamblu, insa Merkel este considerata mai credibila in domenii decisive - cum ar fi economia si locurile de munca.

"The Guardian" remarca faptul ca germanii nu sunt prea dornici de schimbare si se dovedesc destul de suspiciosi la adresa Angelei Merkel. "The Guardian" noteaza ca electoratul german se teme ca Angela Merkel sa nu se transforme intr-o Margaret Thatcher a Germaniei si sa distruga nivelul de bunastare. Totusi, cu 12 zile inaintea alegerilor, Merkel pastreaza un avantaj de 11% in sondajele de opinie fata de Schroeder. Urmatorul duel televizat Merkel-Schroeder va avea loc la 12 septembrie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.